Fiat Chrysler musí v USA opraviť 104 000 áut. Pre Dieselgate

Už v januári sa objavili spoza Atlantiku informácie o podozreniach z kamuflovania emisií zo strany taliansko-americkej automobilky Fiat Chrysler. Ukázali sa ako pravdivé. Teraz musí koncern FCA zvolať 104 000 vozidiel. Hrozí mu aj obrovská pokuta vo výške 4,6 miliardy dolárov.

22.05.2017 19:00
debata
Koncern FCA doteraz problém s emisiami jeho... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee Koncern FCA doteraz problém s emisiami jeho naftových áut bagatelizoval. Minimálne za Atlantikom však už čelí americkým úradom..
Taliansko-americká automobilka FCA oznámila, že zvolá do servisov 104 000 naftových áut z dôvodu softvérovej úpravy, súvisiacej s úpravou emisného softvéru. Podľa nej už predložila tieto úpravy na schválenie americkým regulačným úradom. Podozrenia sa objavili v januári, keď americká agentúra pre ochranu životného prostredia EPA obvinila Fiat Chrysler z používania programu, ktorý pri vozidlách Jeep Grand Cherokee a Ram 1500 umožňuje obchádzať normy pre emisie oxidov dusíka.

EPA tiež upozornila, že automobilka by mohla dostať pokutu vo výške až 4,6 miliardy dolárov. Firma napriek tomu vyhlasovala, že jej naftové autá sú v súlade s emisnými predpismi. Zdroje agentúry Reuters však uviedli, že americké ministerstvo spravodlivosti hodlá na Fiat Chrysler podať civilnú žalobu, pokiaľ sa celú záležitosť nepodarí urovnať dohodou. Plánovanou softvérovou úpravou chce Fiat Chrysler vyriešiť nezhody s americkými regulátormi. Automobilky nepredpokladá, že by úprava mala dosah na výkon či spotrebu dotknutých vozidiel.

FCA dúfa, že navrhnutá úprava prispeje k rýchlemu vyriešeniu rokovaní s americkým ministerstvom spravodlivosti a ďalšími úradmi. Skupina Fiat Chrysler čelí však pre emisie problémom aj v Európe. Na nezrovnalosti okolo emisií jej naftových áut upozornilo už vlani Nemecko. Tento rok v marci začala firmu vyšetrovať francúzska prokuratúra. Európska komisia navyše tento týždeň odštartovala proces s Talianskom, pretože krajina nereagovala na obvinenia, že FCA podvádza pri testovaní emisií svojich vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #FCA #Jeep #RAM #Diselgate
Články podľa značiek