Razia v Daimleri! Aj Mercedes je podozrivý z Dieselgate

Po Volkswagene, Renaulte či Fiate je na rane vyšetrovateľov v súvislosti s možnou manipuláciou s emisiami dieselových motorov nemecký koncern Daimler.

24.05.2017 18:00
debata
Koncern Daimler čelí vyšetrovaniu v súvislosti... Foto: Daimler
Daimler Koncern Daimler čelí vyšetrovaniu v súvislosti s možnými podvodmi pri emisných testoch už od marca. V apríli sa dostal aj do hľadáčika amerických úradov.
Zdá sa, že Volkswagen, ktorý sa v roku 2015 priznal k inštalácii softvéru v naftových motoroch, ktorého úlohou bolo kamuflovať skutočné množstvo vypúšťaných emisií oxidu dusíka, je len špičkou ľadovca. Obvineniam čelia aj automobilky Renault, Opel či Fiat. A najnovšie sa policajnej razii nevyhol ani koncern Daimler, teda Mercedes-Benz.

Nemecká prokuratúra uskutočnila v utorok vo večerných hodinách prehliadku jeho jedenástich sídiel v troch spolkových krajinách – v Bádensku-Württembersku, Dolnom Sasku, Sasku a v Berlíne. Na kontrole sa zúčastnilo 250 ľudí vrátane polície a miestnych vyšetrovateľov. Prehliadky iniciovalo vyšetrovanie zamestnancov Daimleru, ktorí sú podozriví z podvodu z klamlivej reklamy v súvislosti s manipuláciou s emisiami pri naftových autách.

Vyšetrovanie oznámila prokuratúra už v marci. Nemecká firma v apríli navyše potvrdila, že kvôli nadmerným emisiám dusíka z dieselových modelov je vyšetrovaná aj zo strany amerických úradov. Existuje teda podozrenie, že Daimler používal prídavné zariadenia a softvér, ktorý umelo znižovali skutočný objem vypúšťaného dusíka v laboratórnych podmienkach alebo počas emisných testov. V skutočnej premávke však boli vyššie.

Agentúra Reuters tvrdí, že podľa jej zdroja nie je v prípade vyšetrovaný nikto z vedenia spoločnosti. Zatiaľ nepadli žiadne mená a nie je známe ani to, akých modelov sa môže kauza týkať. Na rozdiel od Volkswagenu, ktorý vinu priznal a čelí obrovským finančným stratám, Daimler podozrenia popiera. Na druhej strane už Mercedes-Benz vzdal snahu o certifikáciu naftových motorov vo vozidlách vyrobených v tomto roku.

Podľa hovorcu značky sa tak stalo na základe prieskumu zákazníckych potrieb. To ale vyzerá skôr na diplomatické klišé. Samotnú raziu automobilka nekomentovala. Uviedla iba to, že s úradmi spolupracuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Daimler #dieselgate
Články podľa značiek