ÚAMK: Koľko zaplatíte v Európe za dopravné priestupky? Veľa!

Český autoklub ÚAMK zostavil pred letnou dovolenkovou sezónou zoznam aktuálnych sadzieb pokút v pätnástich európskych krajinách. Týkajú sa šiestich najčastejších dopravných priestupkov. Porušovanie pravidiel vás môže vyjsť poriadne draho.

17.06.2017 07:00
Meranie rýchlosti - polícia Foto:
Pokuty sa v jednotlivých krajinách Európy výrazne líšia. Najvyššie sú vo Veľkej Británii. Slovensko však tiež nie je lacné.
debata

Chystáte sa autom počas leta na dovolenku do zahraničia? Tak si dávajte pozor na dodržiavanie dopravných predpisov. Pokuty v niektorých európskych krajinách sú poriadne mastné. Môžu vám totálne rozbiť rozpočet. Dokladuje to aj aktuálny zoznam sadzieb šiestich najčastejších pokút v pätnástich európskych krajinách, ktorý zverejnil český autoklub ÚAMK.

1. Alkohol za volantom

Je zrejmé, že najväčším prehreškom za volantom je alkohol. Z celkom pätnástich sledovaných krajín má paradoxne najprísnejší prístup Česká a Slovenská republika, kde je nulová tolerancia alkoholu a nasleduje Poľsko s povolenými 0,2 promile alkoholu v krvi. Prakticky vo všetkých ostatných štátoch je tolerancia 0,5 promile. Naopak, najbenevolentnejšou krajinou je v tomto smere Veľká Británia, ktorá povoľuje až 0,8 promile alkoholu.

Lenže pozor. Práve za Lamanšským prielivom dostanete po prekročení alkoholového limitu najvyššiu pokutu – až 5 710 eur! Nasleduje Švajčiarsko s pokutou od 550 eur, Taliansko s pokutou od 530 eur, Nemecko so sadzbou od 500 eur, Holandsko, ktoré trestá alkohol za volantom od 325 a Rakúsko od 300 eur. U nás je sadzba rovnaká ako v Rakúsku. To naši českí susedia zaplatia za alkohol len od 100 eur. To je jedna z najnižších sadzieb. Nižšia je už len v Chorvátsku, kde začínajú pokuty za alkohol od 95 eur.

2. Prekročenie povolenej rýchlosti

Kým na alkohol za volantom si dávajú vodiči zväčša pozor, o povolených rýchlostných limitoch to neplatí. Práve prekračovanie rýchlosti je najčastejším dopravným priestupkom európskych vodičov. Pri prekročení maximálky o 20 km/h na nás čakajú najvyššie pokuty v Taliansku, od 170 eur, ale v čase od 22.00 do 7.00 hodiny sa sadzba zvyšuje o celú tretinu. Prísni sú aj Švajčiari, ktorí si účtujú od 165 eur. S rovnakou sadzbou od 135 eur nasleduje Dánsko a Francúzsko. O 20 eur menej, teda 115 eur, zaplatíte vo Veľkej Británii.

Najnižšie pokuty za nedodržiavanie povolenej rýchlosti má Poľsko so sadzbou od 25 eur, Rakúsko, ktoré začína na tridsiatich eurách a Nemecko s pokutou od 35 eur. Česká republika patrí tiež k umiernenejším. Polícia vás tam bude pokutovať sumou od 40 eur. U nás je to 85 eur a v Chorvátsku, ktoré v letných mesiacoch zaplavujú dovolenkári, stále akceptovateľných 65 eur. Situácia je však odlišná, ak sa pozrieme na „rýchlostné sadzby“ v prípade, že limit prekročíme o 50 km/h. To vás vyjde podstatne drahšie.

Najmenej zaplatíme zo sledovanej európskej pätnástky v Českej republike, Poľsku a Luxembursku. V Česku začína sadzba od 190 eur. Naopak, Veľká Británia, ktorá je pri miernom prekročení rýchlosti pomerne tolerantná, si v takomto prípade účtuje od pirátov ciest až 2 980 eur. S vysokými sadzbami sa stretnete aj v Rakúsku, kde zaplatíte od 2 180 eur, vo Francúzsku s pokutou 1 500 eur, v Holandsku, ktoré trestá sumou 660 eur, Španielsku so sadzbou od 600 eur a Taliansku so sadzbou 530 eur. Pomerne vysokú pokutu za vysoké prekročenie rýchlosti máme aj na Slovensku, kde je to minimálne 500 eur.

3. Jazda na červenú

K vážnym priestupkom patrí jazda cez križovatku na červenú a nedodržanie značky „Stop“. V prísnosti tu vyhráva Veľká Británia s pokutou 1 140 eur. Slovensko patrí tiež k drahším. Za nerešpektovanie červenej vyberá naša polícia od 300 eur. V Chorvátsku a Dánsku je to 270 eur, v Holandsku od 230 a v Taliansku 170 eur. Česká republika vás v tomto prípade potrestá relatívne nízkou sadzbou 100 eur. Najzhovievavejší sú však Poliaci a Rakúšania, kde je sadzba len 60, respektíve 70 eur.

4. Nesprávne parkovanie

Alkohol, rýchlosť a prejazd na červenú – to všetko sú priestupky, za ktoré si môžete sami a tiež im môžete ľahko predísť. Sú však aj prehrešky, ku ktorým prídete, ani neviete ako. Dobrým príkladom je nesprávne parkovanie. Pozná to z praxe mnoho motoristov, a to najmä v letnej sezóne, keď je juh Európy doslova zaplavený autami a na parkovanie niet miesta nazvyš. Sadzby za státie na mieste, kde je to zakázané, sú však relatívne vysoké. V Španielsku môže z vášho účtu ubudnúť až 200 eur, v Holandsku 90, v Dánsku 70 a v Belgicku 55 eur. V ostatných sledovaných krajinách je to približne 40 eur. Platí to aj pre Taliansko, Chorvátsko, Česko a Slovensko.

5. Bezpečnostné pásy

A ako je to s bezpečnostnými pásmi? Ich používanie je bezpodmienečne povinné v celej Európe. Napokon štatistiky tvrdia, že tento jednoduchý systém zachráni ročne až 2 000 ľudských životov. V tomto smere majú však pokuty v európskych krajinách naozaj veľký rozptyl. Kým v Poľsku vám za tento priestupok hrozí finančný postih len 25 eur, V Nemecku 30 a v Rakúsku 35, u našich západných susedoch si účtujú viac ako dvojnásobok – 80 eur. No je to stále menej ako u nás. Slovensko má sadzbu až 120 eur, Francúzsko 135, Holandsko 140 eur, Španielsko a Dánsko až 200 eur a Veľká Británia dokonca 570 eur!

6. Telefonovanie za volantom

Ak sa chcete vyhnúť zbytočným problémom, zabudnite počas jazdy na váš smartfón, teda v prípade, ak nemáte v aute bluetooth alebo nejakú súpravu handsfree. Telefonovanie za volantom si „cenia“ v Poľsku a Rakúsku na 50 eur, v Českej republike je to o päť eur viac. To sú však relatívne „lacné“ krajiny. U nás je to napríklad až 120 eur a v Taliansku dokonca 160 eur, pričom od tohto leta bude hroziť vodičom s mobilom v ruke trojmesačný zákaz šoférovania. V Španielsku je sadzba ešte vyššia – 200 eur. Najvyššiu pokutu má však Holandsko a Veľká Británia. V týchto častiach Európy sa pripravte na mastných 230 eur.

ÚAMK motoristom radí, aby boli pri svojich dovolenkových cestách opatrní a aby sa nespoliehali ani na to, že sa v zahraničí vyrubenej pokutu, ktorú nezaplatia na mieste, vyhnú. Cezhraničná spolupráca európskych polícií vás môže dostihnúť aj doma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #pokuty za dopravné priestupky #dopravné priestupky #ÚAMK
Články podľa značiek