Chybné airbagy položili Takatu na kolená. Požiadala o ochranu

Japonský výrobca bezpečnostných vankúšov Takata požiadal v USA a Japonsku o ochranu pred veriteľmi. Podľa agentúry AP to oznámila samotná firma.

26.06.2017 19:15
Takata - airbag Foto:
Škandál s nebezpečnými airbagmi vyústil do fúzie s konkurenčnou spoločnosťou Key Safety Systems, ktorá má čínskeho vlastníka.
debata

Tento krok bol už nejakú dobu očakávaný, pretože hospodárenie spoločnosti ochromil celosvetový škandál s nebezpečnými airbagmi. Kvôli nemu musí japonská spoločnosť vyplatiť miliardy odškodného, pokuty a tiež poskytnúť náhradné súčiastky.

Firma Takata tiež oznámila dohodu so svojím konkurentom, spoločnosťou Key Safety Systems (KSS), ktorá prevezme podľa agentúry Reuters väčšinu jej aktív. V spoločnom vyhlásení obe spoločnosti uviedli, že KSS za ne zaplatí 1,6 miliardy dolárov.

KSS, ktorá má čínskeho vlastníka a sídlo v USA, tiež uviedla, že neuzavrie žiadny závod firmy Takata a nebude prepúšťať zamestnancov. Takata sa dostala do finančných problémov kvôli jej chybným airbagom, ktoré sú spájané minimálne so 17 úmrtiami a asi s 80 zraneniami.

Prípady sú registrované v rôznych častiach sveta. Tento škandál tiež podľa agentúry AP vyústil do najväčšej zvolávacej akcie v americkej histórii. Chybné airbagy mohli totiž vymrštiť v prípade ich aktivácie do priestoru časti kovu. Namiesto ochrany posádky teda posádku ohrozovali.

Takata prerobila v minulom finančnom roku do konca marca 79,6 miliardy jenov a vykázala už tretiu celoročnú stratu za sebou. Odborníci z odvetvia odhadujú náklady na zvolávanie airbagov na desať miliárd dolárov.

Tento rok v januári uzavrela Takata s americkým ministerstvom spravodlivosti dohodu, v ktorej za zastavenie trestného stíhania priznala, že od roku 2000 predkladala automobilkám falošné správy o svojich airbagoch. Na predaju nafukovačov vraj zarobila viac ako miliardu dolárov.

Za ukončenie trestného stíhania sľúbila, že zaplatí miliardu dolárov. Táto čiastka obsahuje pokutu 25 miliónov dolárov. Ďalších 125 miliónov firma vynaloží na odškodné za zranenia spôsobené jej airbagmi a 850 miliónov zaplatí automobilkám, ktoré si jej nafukovače airbagov kúpili.

Náklady so zvolávaním vozidiel do servisov mali najmä automobilky Honda, BMW a Toyota. Firma Takata bola založená v roku 1933 a spočiatku vyrábala laná k padákom či textil. V 60. rokoch začala vyrábať bezpečnostné pásy do áut a 80. rokoch tiež airbagy. Postupne sa stala v oblasti bezpečnostných vankúšov svetovou dvojkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #airbagy #Takata
Články podľa značiek