Cestu na dovolenku autom predražujú diaľničné poplatky. Aké sú?

Turisti, ktorí sa rozhodnú vydať na dovolenku do zahraničia vlastným autom, musia pamätať nielen na hustú premávku počas prázdnin, ale tiež na to, že budú musieť kupovať diaľničné známky či platiť mýto.

28.06.2017 14:15
Chorvátsko, diaľnica Foto:
Obľúbená turistická destinácia Slovákov Chorvátsko.
debata (2)

Diaľničná známka v Rakúsku rovnako ako minulý rok zdražela skôr symbolicky. Podľa rakúskej štátnej diaľničnej spoločnosti Asfinag tento rok stojí desaťdňová známka 8,90 eura, zatiaľ čo vlani to bolo o desať eurocentov menej. Dvojmesačná známka zdražela o 20 centov na 25,90 eura. Okrem diaľničných známok musia vodiči v Rakúsku počítať na niektorých úsekoch s platbou mýtneho, príkladom je tunel Karavanky či brennerská diaľnica A13 od Innsbrucku do Talianska.

Vo Švajčiarsku je kupovanie diaľničnej známky oproti ostatným štátom trochu odlišné, v predaji je totiž iba ročná za 40 frankov (36,75 eura), čo je rovnako ako vlani. Tak isto ako v Rakúsku, sú niektoré tunely či horské priesmyky spoplatnené zvláštnym mýtom.

Diaľničná známka oproti vlaňajšku nezdražela ani v Slovinsku, kde týždňová vyjde na 15 eur a mesačná na 30 eur.

Vodiči cestujúci cez územie Maďarska si kúpia iba virtuálnu známku, pretože krajina podobne ako Slovensko zrušila nálepky na čelnom skle. Do systému sa tak zadáva len štátna poznávacia značka auta, čo je možné vykonať z pohodlia domova cez internet. Poplatok za túto službu je 2975 forintov (9,62 eura) na desať, respektíve 4780 forintov (15,45 eura) na 30 dní.
Pozrite si podrobné informácie v slovenčine.

V Česku za desaťdňovú diaľničnú známku vodiči zaplatia 310 korún (12 eur) a za mesačnú 440 korún (17 eur).

Nemecko zatiaľ za osobné autá na diaľniciach peniaze nevyberá, v budúcnosti by sa to malo zmeniť. Od roku 2019 plánujú zaviesť poplatky, ktorých cena sa bude odvíjať od objemu motora a množstva emisií.

Vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Chorvátsku či Srbsku sa platí na mýtniciach. Napríklad dovolenkári, ktorí sa rozhodli ísť autom do Grécka alebo Bulharska cez Srbsko, zaplatia za diaľnicu v priemere 5 – 6 eur za 100 kilometrov.

Napríklad pri ceste na Jadran zaplatia vodiči najviac v Chorvátsku a Slovinsku.

V Chorvátsku, kam chodí veľa Slovákov na dovolenku vlastným vozidlom, vyjde cesta osobným autom po zatiaľ nedokončenej diaľnici A1 medzi Záhrebom a Dubrovníkom na 232 kún (31,32 eura). O niečo menej, 199 kún (26,87 eura) zaplatia dovolenkári, ktorí pôjdu na Makarskú riviéru. Za mýto od Záhrebu po letovisko Zadar dajú vodiči 121 kún (16,33 eura) a od Záhrebu po zjazd Dugopolje pri Splite 174 kún (23,49 eura). Podrobnosti nájdete na stránkach HAC.

Do hlavného mesta Chorvátska sa Slováci môžu dostať cez Maďarsko hraničným prechodom Goričan, od ktorého stojí mýto 42 kún (5,67 eura). Ďalšia cesta do Záhrebu vedie cez Rakúsko a Slovinsko. Od hranice dovolenkárov trasa vyjde 48 kún (6,48 eura). Okrem mýta sa v Chorvátsku platí napríklad aj za prejazd po moste na ostrov Krk (35 kún) alebo tunelom Sveti Ilija (20 kún). Chorvátske diaľničné mýto môžu vodiči zaplatiť aj elektronicky, keď si objednajú jeden z balíčkov spoločností Hrvatske autoceste či Autocesta Rijeka – Zagreb. Môžu tak ušetriť 21,74% oproti poplatkom v hotovosti alebo kartou.

Ceny sú prepočítané podľa Denného kurzového lístku ECB k 27. júnu 2017.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické diaľničné známky #diaľničné známky #diaľničné poplatky
Články podľa značiek