Bojíte sa mikrospánku? Toto je vraj riešenie - elektrošok

Malý lotyšský startup predstavuje náramok, ktorý by vás mal ochrániť pred rizikom mikrospánku. Nie je práve lacný, ale funkčný pravdepodobne áno.

02.08.2017 12:00
Steer - náramok proti mikrospánku Foto:
Zariadenie Steer má rozmery väčších náramkových hodiniek a nosí sa na vnútornej strane predlaktia. Meria tep a galvanickú reakciu kože.
debata (2)

Únava za volantom je extrémne nebezpečná. Stačí malý moment a tragédia je na svete. Čo s tým? Automobilky ponúkajú systémy na monitorovanie únavy vodiča, ktoré vám odporučia krátku prestávku, keď ich algoritmus zistí, že vaša jazda neprebieha štandardne. Buď pracujú na základe monitorovania očí vodiča, ale oveľa častejšie len na základe dát získaných zo senzorov auta, teda sprostredkovane. Nehôd spôsobených mikrospánkom však neubúda.

Steer - náramok proti mikrospánku
Steer - náramok proti mikrospánku
+7Steer - náramok proti mikrospánku

Malá lotyšská firma Creative Mode si myslí, že má lepšie riešenie. Vyvinula náramok Steer, ktorý obsahuje šestnásť senzorov. Keďže sa dotýka priamo kože vodiča, dokáže merať tep a galvanickú reakciu. Robí to priemerne dvakrát za sekundu. Po aktivácii, teda v čase, keď si len sadáte za volant, prístroj minútu analyzuje štandardné hodnoty. S touto kalibráciou porovnáva následne biologické zmeny.

Zelená kontrolka znamená, že nie ste unavený.... Foto: Creative Mode
Steer - náramok proti mikrospánku Zelená kontrolka znamená, že nie ste unavený. Žltá vás nabáda na prestávku. Ak ju ignorujete a hrozí vám mikrospánok, zariadenie vám dá malý „elektrický šok“.

Ak ste pozorný, svieti na náramku zelené svetlo. Pri miernej únave svieti žltá výstražná dióda a prístroj začne vibrovať. Pokiaľ zariadenie vyhodnotí, že únava rastie a hrozí riziko spánku, dá vám prístroj slabý elektrický šok. Nie je to asi nič príjemné, ale dostatočne presvedčivé na to, aby ste si dali prestávku. Podľa tvorcov takáto výstraha zároveň zvýši hladinu serotonínu, noradrenalínu a kortizolu v krvi, takže vás povzbudí viac ako tri šálky čiernej kávy. Steer má rozmery 6,6 × 4,1 × 1 cm, čo je viac, ako majú bežné náramkové hodinky.

Dôvodom je pomerne veľká batéria. Steer je totiž po jednom nabití schopný pracovať dva týždne. Nie je to však celkom lacná záležitosť. Zariadenie stojí v súčasnosti s uvádzacou zľavou 109 eur, ale po skončení kampane vzrastie cena až na 199 eur. Otázkou teda ostáva, či sú ľudia, ktorí jazdia často v noci, ochotní platiť za svoju bezpečnosť, alebo nie. A tiež to, či budú natoľko zodpovední, aby si pred každou jazdou náramok nasadili.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mikrospánok #náramok #Steer #Creative Mode
Články podľa značiek