J. D. Power: Kto vyrába super sedadlá? Nemusí ísť o prémiu

Americká organizácia J. D. Power zverejnila novú štúdiu kvality a komfortu automobilových sedadiel. Vychádza z názoru 77 000 opýtaných motoristov. Výsledky sú lichotivé najmä pre Ford, Audi a Lexus.

12.09.2017 12:00
debata (1)
Audi A3 dosiahlo priam neuveriteľný výsledok.... Foto: Audi
Audi RS3 - 2017 Audi A3 dosiahlo priam neuveriteľný výsledok. Jeho majitelia nenašli na sedadlách ani tú najmenšiu chybičku. A to má Audi medzi víťazmi aj väčší sedan a kombi A6.

Autá si vyberáme podľa mnohých kritérií. Napríklad podľa dizajnu, výkonu, úžitkových vlastností, dynamiky, vybavenia či ceny. Málokto ale podľa sedadiel. A pritom tie sú často dôležitejšie ako to, či máte výkonnú audiosústavu alebo krásnu metalízu. Jednoducho auto vždy používate zvnútra a vždy v ňom sedíte. Takže ak vás omínajú sedadlá, z auta nebudete mať nikdy dobrý pocit. Pomôcť môže najnovší prieskum spoločnosti J. D. Power. Tá je známa štúdiami kvality a spokojnosti zákazníkov s ich vozidlami.

Venuje sa však nielen celku, ale aj jednotlivým komponentom. Napríklad multimediálnym systémom či motorom a prevodovkám. A teraz si vzala na mušku práve sedadlá. Jej prieskum síce prebehol opäť v USA, ale sú tu zastúpené aj modely predávané v Európe. Navyše, rovnakí dodávatelia poskytujú sedadlá aj vozidlám pre európsky trh. Takže celkom „od veci“ nie je ani pre nás. Vychádza z poznatkov 77 000 opýtaných motoristov, ktorí hodnotili sedadlá svojich nových áut od novembra 2016 do februára 2017. Ani jeden z majiteľov nevlastnil auto dlhšie ako 90 dní.

Kvalitné sedadlá nemusia mať len drahé prémiové... Foto: Ford
Ford Kuga - 2017 Kvalitné sedadlá nemusia mať len drahé prémiové modely. Dôkazom je Ford Kuga.

Hodnotila sa jednak kvalita a jednak spokojnosť. Kritérií bolo až 37, pričom zahŕňali komfort, bočné vedenie, funkčnosť, ergonómiu, používanie bezpečnostných pásov či odolnosť poťahových materiálov. Výsledky rozdelila J. D. Power do siedmich kategórií podľa príslušnosti áut do jednotlivých tried – od mainstreamových vozidiel strednej triedy až po luxusné SUV. Samozrejme, to zodpovedá skôr americkému ako európskemu deleniu. V rebríčku, ktorý je výsledkom počtu zaznamenaných problémov so sedadlami na 100 áut, sú následne zoradení traja víťazi v jednotlivých triedach.

So sedadalami sú spokojní aj majitelia nového... Foto: Honda
Honda Civic Si Coupe - 2017 So sedadalami sú spokojní aj majitelia nového Civicu.

Výsledky sú zaujímavé. Ukazujú, že kvalitné a komfortné sedadlá môžu mať aj masové autá, hoci treba priznať, že najlepšie hodnotenie patrí tým prémiovým. Absolútnym víťazom je Audi A3, kde nebola zaznamenaná ani jedna jediná sťažnosť. Takže dominuje naprieč všetkými triedami. Jeho sedadlá dodáva spoločnosť Magna. Tá sa môže tešiť, pretože dodáva sedadlá aj pre Ford Kuga a Ford Edge, ktoré sú víťazmi v triede malých SUV a veľkých SUV. Ford je zároveň jedinou automobilkou s dvoma zlatými medailami.

Skvelé hodnotenie dosiahlo aj prémiové Porsche Cayenne, Audi A6 a dva Lexusy – kupé RC a sedan GS. Mercedes-Benz tu nenájdeme, zato Mníchov tu má medzi ocenenými aspoň jedného predstaviteľa v podobe BMW X4. Z masových modelov zas spomeňme okrem Fordu napríklad aj Chevrolet Cruze, Hondu Civic či Kiu Cadenza, ktoré ponúkajú často kvalitnejšie a komfortnejšie sedadlá ako veľké a podstatne drahšie americké SUV či pikapy. Tabuľka uvádza aj dodávateľov sedadiel, ktorí bývajú pred zákazníkmi zväčša v anonymite.

Luxusné autá

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Audi A3 Magna 0,0
2. Lexus RC Toyota Boshoku Corporation 2,7
3. – 5. Audi A6 Lear Corporation 3,4
3. – 5. Porsche 911 Lear Corporation 3,4
3. – 5. Lexus GS Toyota Boshoku Corporation 3,4

Nižšia stredná trieda

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Chevrolet Cruze Lear Corporation 3,3
2. Honda Civic TS Tech Co., Ltd. 4,2
3. Mazda MX-5 Delta Kogyo Co., Ltd. 4,4

Stredná a vyššia stredná trieda

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Kia Cadenza Adient 2,8
2. Chevrolet Malibu Adient 4,4
3. Nissan Maxima Tachi-S Co., Ltd. 4,6

Luxusné SUV

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Porsche Cayenne Adient 0,8
2. BMW X4 Lear Corporation 2,0
3. Acura RDX Ts Tech Co., Ltd. 2,3

Kompaktné SUV a MPV

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Ford Escape (Kuga) Magna 3,1
2.– 3. Hyundai Tucson Lear Corporation 4,1
2.- 3. Honda CR-V Ts Tech Co., Ltd. 4,1

SUV strednej a vyššej strednej triedy

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Ford Edge Magna 5,8
2. Toyota Highlander Toyota Boshoku Corporation 6,7
3. Toyota 4Runner Toyota Boshoku Corporation 6,9

Pikapy a veľké MPV

Model Dodávateľ Počet problémov na 100 áut
1. Toyota Tundra Avanzar Interior Technologies, Ltd. 4,0
2. RAM 1500 Adient 4,6
3. Honda Ridgeline Ts Tech Co., Ltd. 4,8

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #J.D. Power #automobilové sedadlá
Články podľa značiek