Nissan zastavil výrobu v Japonsku. Roky zanedbával kontrolu

Japonský Nissan zastavuje na dva týždne výrobu vo všetkých japonských fabrikách. Dôvodom sú nedostatky vo výstupnej kontrole. Zdá sa, že ide len o špičku ľadovca.

23.10.2017 19:00
debata (2)
Nissan priznal, že zamestnanci vo výstupnej... Foto: Nissan
Nissan - výroba Nissan priznal, že zamestnanci vo výstupnej kontrole áut, pracujúci v jeho japonských závodoch, nemali potrebné certifikáty.
Už pred pár týždňami prebehla japonskými médiami správa, že automobilka Nissan v posledných rokoch vykonávala záverečnú inšpekciu áut v nesúlade s platnými predpismi. Pracovníci, ktorí sa na kontrole podieľali v jeho japonských závodoch, nemali totiž potrebnú certifikáciu. Takže nimi vydané potvrdenia o kvalite sú neplatné. Firma vysvetlila tento problém iba ako organizačnú nezrovnalosť a pred pár dňami, po dohode s úradmi, súhlasila so zastavením výroby vo svojich japonských závodoch. Stalo sa tak v sobotu 20. októbra.

Podľa šéfa automobilky Hirohita Saikawa má výrobná odstávka trvať dva týždne. Nissan ju využije na zlepšenie kontroly kvality a zvýšenie počtu kontrolórov vo výstupnej fáze výroby. Nissan tiež uviedol, že problém sa týka len áut dodaných na domáci trh, pretože vydanie certifikátu záverečnej kontroly je špecifickou požiadavkou Japonska. Ako sa ale ukazuje, také jednoduché to asi nebude. Podľa informácií agentúry Auto News sa vraj tieto „organizačné nezrovnalosti“ mohli odohrávať v priebehu posledných dvadsiatich rokov! Presne po dobu, odkedy sa systém záverečnej certifikácie v Japonsku nezmenil.

Nissan to síce nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, čo je viac ako znepokojujúce, i keď tvrdí, že kvalita jeho áut tým dotknutá nebola. Na poškodenie dobrého mena to však stačí. Veď len za posledné tri roky dodal japonským zákazníkom tri milióny vozidiel. Koľko ich tak mohlo byť za dve dekády? Firma chce spustiť zvolávaciu akciu, aby autá, dotknuté autá skontrolovala. Stáť to má približne 200 miliónov eur. Ak sa však potvrdí, že zanedbanie kontroly sa dialo dvadsať rokov, budú náklady nepochybne vyššie. Zároveň môže kauza negatívne ovplyvniť dlhoročné budovanie japonského imidžu kvality. A to v čase, keď japonských výrobcov zasiahla kauza dodávok nekvalitného hloiníka od spoločnosti Kobe Steel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #výstupná kontrola
Články podľa značiek