Vyberte si žlté auto. Na hodnote stratí najmenej. A ako je to s inými farbami?

Asi by ste to netypovali, ale farba môže ovplyvniť cenu vášho auta pri druhotnom predaji. A môže ísť o viac než stovky eur.

27.10.2017 12:00
debata (3)
Chcete dostať po rokoch za svoje auto čo... Foto: PPG
Najpopulárnejšie farby áut - 2014 Chcete dostať po rokoch za svoje auto čo najviac peňazí? Tak potom sa pri výbere nového rozhodnite pre žltý alebo oranžový lak karosérie. Za menej rozšírené farby sú totiž zákazníci autobazárov ochotní platiť viac.

Pri kúpe auta sa rozhodujeme podľa mnohých kritérií. Ak už máme zvolenú značku a vybratý vysnívaný model, riešime aj farbu. Uprednostníme tú, ktorá sa nám páči. Len málokomu však napadne, že farba môže mať vplyv na cenu vozidla pri druhotnom predaji. A nemusí ísť o drobné. Na rozhodnutí, ktorú si vyberieme pri kúpe nového auta, môžeme teda po rokoch prerobiť. Ukazuje to aj štatistika spoločnosti iSeeCars, ktorá sa zaoberá analýzou trhu s jazdenými vozidlami.

Jej dáta, ktoré zahŕňajú 2,1 milióna starších áut rôzneho veku a farieb, ukazujú, že odtieň laku môže mať až prekvapujúco veľký vplyv na stratu hodnoty. Ak sú teda v bazáre dve identické autá, ktoré sa líšia len farbou, za jedno z nich dostane majiteľ viac peňazí ako ten druhý. Pritom platí, že farby, ktoré sa nám najviac páčia, teda tie, ktoré sú najrozšírenejšie, cenu ojazdeného auta zväčša znižujú. Naopak, výstredné a menej frekventované odtiene majú priaznivý vplyv na udržanie hodnoty.

Úplne najmenej strácajú na hodnote podľa... Foto: Hummer
Hummer H2 SUT Concept Úplne najmenej strácajú na hodnote podľa iSeeCars žlté SUV a tyrkysové kabriolety.

Štúdia iSeeCars uvádza, že žlté autá stratia za päť rokov priemerne 27 % hodnoty, kým napríklad strieborné až 34 %. Ak si to predstavíme na príklade, tak za žlté auto, ktoré stálo ako nové 10 000 eur, dostaneme po piatich rokoch 7 300 eur, kým za to isté, len lakované striebornou farbou, iba 6 600 eur. To je rozdiel 600 eur. Pri drahších vozidlách tak môže ísť aj o viac ako tisíc eur. To už stojí za zváženie, lenže kto myslí pri výbere nového auta na jeho predaj v budúcnosti?

Takže ktorú farbu voliť? Najlepšie si držia cenu žlté, oranžové a zelené autá – prídu len o 27 až 31 % hodnoty. Naopak, najviac strácajú sivé, čierne, strieborné či béžové autá, pri ktorých sa strata vyšplhá nad 33 %. Extrémom sú fialová a zlatá farba. Tie síce nepodporujú teóriu nevýhodnosti rozšírených farieb, ale z dát iSeeCarsu vychádzajú jednoducho najhoršie. Strata hodnoty je pri nich nad 36 %. Prečo to tak je? Podľa šéfa iSeeCars Phonga Lyho sú tieto rozdiely dané základnými pravidlami trhu o ponuke a dopyte.

Čiernych či strieborných áut je najviac a tak je ich ponuka najširšia. Naopak, áut s výraznými farbami je najmenej, takže obmedzená ponuka, zvyšuje ich cenu. I keď na majiteľov čakajú v bazároch najdlhšie. Nakoniec sa však vždy nájde niekto, kto sa chce odlíšiť a je za to ochotný aj zaplatiť. Ak by sme do rebríčka zahrnuli aj jednotlivé kategórie vozidiel, tak potom podľa iSeeCars vykazujú najmenšiu stratu hodnoty žlté SUV a tyrkysové kabriolety. Kúpiť si takéto auto by vám však asi nenapadlo. Tak ako oranžové Ferrari alebo zelené Lamborghini.

Ako vplýva farba na stratu hodnoty

Farba Priemerná strata hodnoty Percentuálny rozdiel oproti priemernej strate
Žltá 27 % – 18,5 %
Oranžová 30,6 % – 7,8 %
Zelená 30,9 % – 6,9 %
Biela 32,6 % – 1,6 %
Červená 32,7 % – 1,4 %
Priemer 33,1 %
Modrá 33,5 % 1,0 %
Hnedá 33,5 % 1,1 %
Sivá 33,5 % 1,2 %
Čierna 33,6 % 1,6 %
Strieborná 34,0 % 2,6 %
Béžová 36,6 % 10,3 %
Fialová 36,7 % 10,7 %
Zlatá 37,1 % 12,1 %

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #farby áut #iSeeCars
Články podľa značiek