Euro NCAP: Range Rover Velar má päť hviezdičiek

Iný výsledok nik ani neočakával. Najšportovejší model rodiny Range Rover prešiel nárazovými testami ako nôž maslom.

02.11.2017 16:00
debata
Range Rover Velar je vybavený autonómnymi... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Range Rover Velar 2017 Range Rover Velar je vybavený autonómnymi brzdami, monitoringom jazdných prúdov aj detekciou chodcov. To všetko mu pomohlo k zisku maximálneho počtu hviezdičiek v testoch Euro NCAP.
V septembri nám Euro NCAP prinieslo pomerne rozsiahlu sériu crashtestov, ktorú podstúpilo až osem nových modelov áut. Teraz prichádza bezpečnostné konzorcium s výsledkami len jednej jedinej novinky. Proti stene poslalo luxusný Range Rover Velar. Ako sa dalo očakávať, nezaváhal a odnáša si plný počet piatich hviezd. Pritom podstatne zvyšuje bezpečnostnú úroveň v porovnaní s modelmi Range Rover Evoque a veľkým Range Roverom, ktoré absolvovali testy v rokoch 2011 a 2012.

Do laboratórií sa dostavila verzia so 4-valcovým naftovým motorom 2,0 Diesel s pohotovostnou hmotnosťou 1 928 kg. Za ochranu dospelej posádky získal Velar 93 %. Slabšia, ale stále dostatočná, bola len ochrana hrudníka zadných pasažierov pri čelnom náraze. Pri náraze zboku bola už ochrana hodnotená plným počtom bodov a rovnocenná pre predných aj zadných cestujúcich. Ochrana detí skončila s výsledkom 85 %. Zvyšných 15 stratil Velar z dôvodu medzného zaťaženia krčnej chrbtice desaťročného dieťaťa, a to pri čelnom náraze so 40-percentným prekrytím.

Dobrý je aj výsledok ochrany chodcov, za ktorú si Velar pripísal 74 %. Kritika komisárov smerovala len k príliš tuhým predným stĺpikom a krajom kapoty. Velaru, samozrejme, pomohli asistenčné systémy. V sérii je vybavený autonómnymi brzdami a monitoringom jazdných prúdov a tiež detekciou chodcov, čo malo pozitívny vplyv aj na hodnotenie ochrany dospelej posádky. Takže v tejto disciplíne odchádza so ziskom 72 %. To všetko stačilo na bezproblémový zisk piatich bezpečnostných hviezdičiek s váženým priemerom 82 %.

Výsledky Euro NCAP

Model Hviezdičky Dospelí Deti Chodci Asist systémy Vážený priemer
Range Rover Velar 5 93 % 85 % 74 % 72 % 83 %
Range Rover Velar - 2017
Range Rover Velar - 2017
+29Range Rover Velar - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #crashtest #Range Rover Velar
Články podľa značiek