PZP: Nové ceny poistiek budú vyššie. Konkurencia nestačí

Ceny povinného zmluvného poistenia sa pravdepodobne odrazili od dna. Ani súboj dvanástich poisťovní o motoristov nedokázal priniesť ďalší pokles cien povinného zmluvného poistenia.

13.11.2017 06:00
debata (35)
Cenové súboje na trhu PZP stlačili v ostatných... Foto: SHUTTERSTOCK
pzp, poistenie, povinné, zmluvné, havária, nehoda Cenové súboje na trhu PZP stlačili v ostatných 12 rokoch ceny na jednu z najnižších úrovní v Európe.

Na trhu prichádza k miernemu zvyšovaniu priemerných cien povinného zmluvného poistenia. Je to spôsobené odvodovým zaťažením poisťovní a celkovou stratovosťou biznisu poistenia áut. Keďže cenové súboje na trhu povinného zmluvného poistenia v ostatných 12 rokoch stlačili ceny na veľmi nízku úroveň, jednu z najnižších v Európe, a to sa niekedy odzrkadlilo aj na kvalite služieb a plnenia poistných udalostí, nastal čas, aby aj tento poistný produkt znamenal nielen prevzatie rizika, ale aj primeranú mieru profitability pre poisťovne, pre ktoré bol i je tento produkt často neziskový, dokonca stratový,“ hovorí Vladimír Cvik, konateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Netfinancie, ktorá ponúka uzatvorenie poistenia cez internet.

porovnania cien v jednotlivých poisťovniach vyplýva, že motoristom sa oplatí poobzerať sa aj po ponukách konkurencie. O svoju skúsenosť sa podelil aj čitateľ František z Bratislavy. „Až 13 rokov som mal auto poistené stále v tej istej poisťovni. Veril som, že poisťovne verným a dlhoročným klientom dávajú najlepšie ceny. Teraz som však zistil, že to nie je pravda. Roky som platil 72 eur polročne, teda 144 eur za rok. A teraz mi ešte došlo zvýšenie na 81 eur za pol roka. Spamätal som sa, až keď mi kamarát povedal, že za jeho nové auto, ktoré je veľkosťou veľmi podobné môjmu, v tej istej poisťovni platí 78 eur za rok,“ hovorí František. Preto zašiel do dvoch iných poisťovní, kde si dal vypracovať ponuky. „V jednej mi ponúkli poistenie za 74 eur na rok a v druhej za 76 eur,“ dodal. Ročne tak bude po novom platiť menej, ako by v pôvodnej poisťovni platil za pol roka.

Odborníci však motoristom radia, aby si nevyberali poistku len podľa ceny. „Ak si vyberiete len podľa ceny, môže sa stať, že sa upíšete poisťovni, ktorá má veľmi striktne definované krytie škôd, vyžaduje zložité až nemožné dokazovanie a vyhýba sa uhrádzaniu škôd. Poistenie s výhodnou cenou, ale s nevýhodnými podmienkami vás potom pri prvej spôsobenej havárii môže stáť výrazne viac, ako ste ušetrili," hovorí Juraj Ufrla, okresný vedúci OVB Allfinanz Slovensko. Kým pri škodách na majetku môže ísť o tisíce eur, pri škodách na zdraví až o desiatky tisíc.

Povinné zmluvné poistenie už pritom nie je len o zákonnej poistke. „Väčšina poisťovní ponúka okrem poistenia zodpovednosti aj rôzne pripoistenia, ktoré majú chrániť nielen zodpovednosť vodičov, ale majiteľa auta aj pred finančnou ujmou,“ hovorí Cvik zo spoločnosti Netfinancie. Pripoistenia by si mali všímať predovšetkým tí, ktorí nemajú havarijné poistenie. Podľa štatistík jazdia bez havarijnej poistky na Slovensku štyria z piatich majiteľov áut.

Aké pripoistenia si uzatvoriť k povinnej poistke

Zrážka so zverou: Vysoká lesná zver je na Slovensku premnožená, zrážky so zverou sú oveľa častejšie ako kedysi. Ak zrazíte diviaka, ale aj statnú jelenicu, musíte dať opraviť polovicu auta. Bez pripoistenia je obrovský výdavok. Toto poistenie stojí približne 15 eur ročne (pri poistnej sume 4 000 eur).

Prírodné živly: Pripoistenie proti povodni, zosuvu pôdy, víchrici a požiaru. Pri poistnej sume približne 3 000 eur je cena poistenia asi 10 eur ročne. Niektoré poisťovne majú vybrané živly v základnom balíku PZP bez príplatku.

Poistenie proti zlému stavu vozovky: Keď si na výtlku v zime ohnete disk a preseknete pneumatiku, vymáhať peniaze od správcu cesty je nekonečný príbeh. Pripoistením ušetríte nervy aj čas. Stojí asi 10 eur ročne (poistná suma 1 000 eur).

Poistenie právnej ochrany: V sporoch okolo auta môže ísť o tisíce eur. Pripoistenie vám zaručí advokáta a pokryje súdne a znalecké poplatky. Zíde sa vám najmä v zahraničí, kde dostanete tlmočníka aj advokáta. Cena je asi 48 eur ročne (poistná suma 35 000 eur).

Pripoistenie krádeže auta: Ak máte staršie auto a nemáte havarijné poistenie, môžete si pripoistiť k PZP krádež. Stojí približne 30 eur ročne (poistná suma 4 000 eur).

Úrazové poistenie vodiča: Poistka, ktorá vás odškodní v prípade zranenia pri autonehode. Pozor si treba dať na obsah: niekde kryje iba smrť a trvalé následky, v inej poisťovni obsahuje aj ďalšie pripoistenia. Takéto poistenie stojí asi 15 eur ročne (poistená je smrť úrazom a trvalé následky úrazu s poistnou sumou 3 000 eur a denné odškodné úrazu na 500 eur), jedna z poisťovní ho má dokonca v základnom balíku PZP.

Poškodenie čelného skla: Národná banka Slovenska síce hovorí, že poisťovne by túto škodu mali uhradiť aj vtedy, keď vinník nie je známy, ale v praxi sa to nedeje. Poisťovne chcú svedka udalosti, pričom okolo by v tom čase nemali ísť žiadne iné autá, aby bol vinník jednoznačný. Prípadne sa môžete otočiť, naháňať auto, od ktorého kameň vyletel a presvedčiť vodiča o jeho vine. Pohodlnejšou alternatívou je pripoistenie čelného skla. Cena závisí od poistnej sumy, vzhľadom na časté škody však ide o pomerne drahé poistenie (ročné poistné dosahuje približne 48 eur pri poistnej sume 330 eur).

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie
Články podľa značiek