Wards Auto: Toto je 10 najlepších motorov v USA. Niektoré sú dostupné aj u nás

Americká spoločnosť Wards Auto každoročne zostavuje rebríček najlepších motorov roka. Pre rok 2018 vytvorila zoznam najlepších pohonných jednotiek v rôznych kategóriách. Hoci ide o zámorskú anketu, niektoré z agregátov sú v ponuke aj v Európe.

01.01.2018 07:00
ford-mustang-2018-galeria Foto:
Jediným osemvalcom vo výbere je motor 5,0 V8 z Fordu Mustang.
debata (5)

Spoločnosť Wards Auto sa aj tento rok pustila do testovania motorov, aby spotrebiteľom vedela odporučiť desať najlepších pre rok 2018. Do užšieho výberu sa dostalo 32 pohonných jednotiek, ktoré spoločnosť testovala počas októbra a novembra v okolí mesta Detroit. Medzi testovanými motormi nechýbal 2,5-litrový preplňovaný štvorvalec z Mazdy CX-9, ktorý by sa od budúceho roku mal objaviť aj v Mazde 6, alebo 2,5-litrový päťvalec zo športového hot-hatchu Audi RS3.

Medzi desať najlepších sa však ani jeden z týchto motorov nedostal. Na rozdiel od minulého roku sa však medzi elitou objavil aj osemvalec. Konkrétne ide o päťlitrový agregát V8 z nového Fordu Mustang, ktorý možno spárovať aj s desaťstupovou automatickou prevodovkou. Okrem toho má Ford medzi desiatkou najlepších aj druhého zástupcu, a to dvakrát preplňovaný šesťvalec s objemom 2,7 litra, ktorý poháňa v USA veľmi populárny pick-up F-150.

Z prémiových výrobcov sa do výberu dostali len Infiniti s trojlitrovým šesťvalcom a Jaguar s dvojlitrovým štvorvalcom Ingenium naladeným na 186 kW (250 k), ktorý poháňa model XF. Anketa určite urobila radosť automobilke Kia. Tá si pripísala úspech vďaka novému šesťvalcu s objemom 3,3 litra, ktorý nájdeme pod kapotou modelu Stinger. Honda sa v hodnotení spoločnosti Wards Auto umiestňuje pravidelne a tento rok bola úspešná hneď dva razy. Medzi spaľovacími motormi vynikol jej dvojlitrový preplňovaný štvorvalec VTEC, ktorý pracuje pod kapotou novej generácie vrcholnej verzie modelu Civic s označením Type-R.

A napokon sa do najlepšej desiatky dostali aj hybridné a elektrické pohonné sústavy. Vodíkový pohon zastupuje druhý predstaviteľ z dielne Hondy, a to motor modelu Clarity. Medzi hybridmi bola najlepšia Toyota Camry Hybrid a medzi plug-in hybridmi Chrysler Pacifica PHEV. Najlepším elektromobilom z hľadiska pohonu je podľa Wards Auto Chevrolet Bolt.

Top 10 motorov pre rok 2018 podľa Wards Auto (v abecednom poradí)

Motor Model
2,7 V6 Twin-Turbo Ford F-150
5,0 V8 Ford Mustang
Elektromotor 130 kW (vodíkové palivové články) Honda Clarity
2,0 VTEC R4 Turbo Honda Civic Type-R
Elektromotor 150 kW Chevrolet Bolt
3,6 V6/PHEV Chrysler Pacifica PHEV
3,0 V6 Twin-turbo Infiniti Q50
2,0 R4 Turbo Jaguar XF
3,3 V6 Twin-turbo Kia Stinger
2,5 Atkinson R4/HEV Toyota Camry Hybrid

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #motor #Wards Auto
Články podľa značiek