Harley-Davidson: Viac ako 250 000 motoriek mieri do servisu. Dôvodom sú brzdy

Zvolávacie akcie sú bežným „rituálom“ automobilovej produkcie v prípade, ak sa do áut dostane nekvalitná súčiastka. Teraz sa však s podobným problémom musí vyrovnať najslávnejší americký producent motocyklov.

16.02.2018 16:00
debata (1)
Dôvodom zvolávacej akcie je brzdový systém. Na... Foto: Harley-Davidson
Harley-Davidson Dôvodom zvolávacej akcie je brzdový systém. Na vnútorných častiach sa môžu vytvárať usadeniny znižujúce účinok bŕzd.

Americký Harley-Davidson zvoláva do servisov približne štvrť milióna motocyklov. Oznámil to Americký národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA. Opatrenie sa týka prevažne Spojených štátov, kde sa z postihnutých motoriek nachádza približne 175 000 exemplárov. Dôvodom najväčšej zvolávacej akcie Harley-Davidsonu sú chybné brzdy.

Podľa NHTSA sa na vnútorných častiach brzdového systému môžu objaviť usadeniny v prípade, ak majitelia nedodržiavajú odporúčania výrobcu meniť brzdovú kvapalinu každé dva roky. Následkom je znížený účinok bŕzd, čím sa zvyšuje riziko nehody. Úrad v súvislosti s týmto problémom prijal 43 sťažností, ktoré obsahovali správy o troch nehodách a dvoch zraneniach.

Zvolávacia akcia sa týka modelových radov Touring, CVO Touring a VRSC vybavených protiblokovacím brzdovým systémom ABS. Americkej spoločnosti to v súčasnosti príliš nehrá do karát, keďže vlani znížila odbyt o takmer osem percent na šesťročné minimum. Zákazníkom dodal Harley-Davidson len 241 498 motocyklov. Navyše, tento rok firma očakáva ďalší pokles. Aj preto sa rozhodla zatvoriť svoju továreň v Missouri.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Harley-Davidson #zvolávacia kacia
Články podľa značiek