Tesla zvoláva 123 000 áut. Problémom je riadenie

Americký výrobca elektromobilov povolá do servisov doteraz najväčší počet vozidiel vo svojej histórii. Objavil totiž problém, ktorý môže obmedziť funkciu riadenia Modelu S.

04.04.2018 16:00
debata (3)
Problém s posilňovačom riadenia súvisí s... Foto: Tesla
Tesla - autopilot Problém s posilňovačom riadenia súvisí s korodujúcimi skrutkami dodávanými nemeckou spoločnosťou Bosch.

Problém sa týka približne 123 000 kusov elektrických limuzín Tesla S, a to na celom svete. Ak si uvedomíme, že Tesla produkuje ročne asi 70 000 vozidiel, ide o veľkú časť jej výrobkov. Problém je riadenie, konkrétne skrutky posilňovača riadenia, ktoré dodáva nemecká spoločnosť Bosch. Tie môžu za veľmi chladného počasia korodovať. Podľa Tesly to neznamená zlyhanie riadenia, len potrebu väčšej sily vynaloženej na volant.

Niektorí motoristi sa na to sťažovali už v minulosti na internetových fórach. Tesla zdôrazňuje, že nemá v súvislosti s týmto problémom žiadne hlásenia o nehodách a že akciu uskutočňuje dobrovoľne, bez vyzvania americkým regulátorom. Automobilka bude chybnú súčiastku vymieňať na celom svete, pričom oprava si vyžiada približne hodinu práce. Tesla predpokladá, že náklady na odstránenie chybných komponentov sa vyšplhajú na asi 60 miliónov dolárov.

Ide o zatiaľ najväčšiu zvolávaciu akciu Tesly v jej histórii. Naposledy zvolávala koncom minulého roka 11 000 kusov elektrického SUV Tesla X, kvôli chybnému zámku zadných sklápateľných sedadiel. Pri nehode sa mohli prepadnúť dopredu. V roku 2016 uskutočnila zvolávaciu akciu 29 222 kusov Modelu S kvôli chybe dobíjania, ktorá mohla spôsobiť požiar a v roku 2016 zas 90 000 kusov Modelu S z dôvodu potenciálnej poruchy predných bezpečnostných pásov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #zvolávacia akcia
Články podľa značiek