Toto je 10 najbezpečnejších prémiových áut roka 2018. Podľa IIHS

Americký inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky vyhodnotil tie najbezpečnejšie prémiové autá. Osem z nich poznáme aj v Európe.

07.05.2018 06:00
debata
Získať najvyššiu možnú známku Top Safety Pick+... Foto: IIHS
IIHS - crashtest 2017 Tesla Model S Získať najvyššiu možnú známku Top Safety Pick+ je mimoriadne náročné. Autá musia totiž podľa metodiky IIHS absolvovať aj procedúry, ktoré sa v Európe nevyžadujú. Napríklad náraz s malým prekrytím na strane spolujazdca.

Je známe, že americký poisťovací ústav pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS používa pri posudzovaní bezpečnosti áut kritériá, ktoré majú s realitou viac spoločného než európske hodnotenia konzorciom Euro NCAP. Kým totiž európsky náprotivok kladie v poslednom čase veľký dôraz na asistenčné systémy, testy IIHS si stále zakladajú aj na pasívnej bezpečnosti, teda schopnosti vozidla odolať nárazu, a to aj pri prevrátení na strechu, a tiež v novom teste čelného nárazu s malým prekrytím.

Aby mohlo vozidlo získať najvyššiu známku TOP Safety Pick+, musí dostať dobré hodnotenie v čelnom náraze (100 %), náraze s malým prekrytím (25 %) na strane vodiča, v náraze s čiastočným prekrytím (40 %), pri bočnom náraze a tiež preukázať dostatočnú pevnosť strechy a dobrú funkciu opierok hláv. Tam sa to však nekončí. Potrebný je aj dobrý výsledok nárazu s malým prekrytím na strane spolujazdca, tiež dobré hodnotenie predkolíznych systémov a funkcie svetiel.

To veru nie je ľahká úloha, no splniteľná. Ukazuje to aj aktuálny zoznam desiatich najbezpečnejších prémiových áut, ktoré IIHS zverejnil. Potvrdzuje predpoklad, že drahšie prémiové autá sú skutočne bezpečnejšie. Všetky sa môžu pochváliť najvyšším hodnotením. A pre nás je zoznam rovnako zaujímavý, pretože osem z desiatich uvádzaných modelov, zoradených abecedne, si môžete dopriať aj v Európe. A nemusí ísť práve o modely vyšších tried. Máme tu totiž aj jedného nemeckého zástupcu nižšej strednej triedy.

Audi A3

Prítomnosť Audi A3 na zozname je pre Audi cťou. Práve tento model je totiž jediným zástupcom prémiového segmentu v nižšej strednej triede. Okrem pasívnej bezpečnosti disponuje autonómnymi brzdami, a to aj pre vysoké rýchlosti.
Audi A3 Foto: Audi
Audi A3/S3 - 2016 Audi A3

Audi A4

Prémiový sedan strednej triedy prešiel testami IIHS ako nôž maslom. Komisári opäť oceňujú funkčnosť jeho autonómnych bŕzd. Škoda, že systém núdzového brzdenia pri vysokých rýchlostiach je za príplatok.
Audi A4 Foto: Audi
Audi A4 - 2016 Audi A4

Genesis G80

Nástupca Hyundaia Genesis zaujal najmä sériovou ponukou výstrahy pred kolíziou, autonómnymi brzdami v celom rozsahu rýchlostí, monitorovaní jazdných prúdov s asistenciou, ale tiež detekovaním objektov v mŕtvom uhle zrkadiel. Za nič netreba priplácať.
Genesis G80 Foto: Genesis
Genesis G80 Genesis G80

Genesis G90

Väčší brat G80 využíva rovnaké asistenčné systémy, opäť bez nutnosti priplácať, takže jeho prítomnosť na zozname je vcelku logická. Navyše dokáže monitorovať nielen priestor pred vozidlom a po stranách vozidla, ale aj za ním.
Genesis G90 Foto: Genesis
Genesis G90 Genesis G90

Lexus IS

Sedan strednej triedy disponuje nielen vynikajúcou pasívnou bezpečnosťou, ale na jeho palube je väčšina moderných asistenčných systémov. IIHS pritom zdôrazňuje, že sú cenovo dostupnejšie ako pri konkurenčnom BMW 3.
Lexus IS Foto: Lexus
Lexus IS - 2016 Lexus IS

Lexus ES

V Európe nepredávaný Lexus ES patrí k najlepším. Nielen z hľadiska pasívnej bezpečnosti, ale tiež na poli asistenčných systémov. Okrem tých štandardných dokáže monitorovať aj priestor za vozidlom. To všetko v sérii.
Lexus ES Foto: Lexus
Lexus ES Lexus ES

Mercedes-Benz E

Nové éčko je prehliadkou asistenčných systémov, ktoré sprevádzajú vysokú pasívnu bezpečnosť. IIHS tvrdí, že v prípade tohto modelu je súčinnosť systémov dokonalá.
Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz E
Mercedes-Benz E - 2016 Mercedes-Benz

Volvo S60

Samozrejme, Volvo ako jeden z bezpečnostných predátorov na zozname chýbať nemôže. A dokonca boduje s výbehovým sedanom S60. Skvelé vlastnosti v oblasti pasívnej ochrany doplňujú účinne pracujúce asistenčné systémy. Monitoruje nielen vozidlá, ale aj chodcov a zvieratá.
Volvo S60 Foto: Volvo
Volvo S60 Volvo S60

Volvo V60

Je to zvláštne, ale do zoznamu zaradilo IIHS samostatne aj Volvo V60, teda kombi verziu oceneného sedanu S60. V podstate ide o ten istý model s rovnakými bezpečnostnými parametrami a rovnakými asistenčnými systémami. Navyše sleduje štandardne aj priestor za vozidlom.
Volvo V60 Foto: Volvo
Volvo V60 Volvo V60

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS
Články podľa značiek