Audi: Ingolstadt zastavil výrobu naftových A6 a A7. Objavil chybu v softvéri

Audi bude zvolávať do servisov už predané nové modely A6 a A7. Dôvodom je chyba v softvéri ich naftových verzií. Nepochybne pôjde o problém s emisiami. Čo iné...

17.05.2018 16:00
debata
Približne 60 000 naftových Audi modelových... Foto: Audi
Audi - motor V6 3,0 TDI Približne 60 000 naftových Audi modelových radov A6 a A7 má opäť problémy s emisiami. Vraj za tým stojí softvér umelo znižujúci dávkovanie močoviny do výfukových splodín.

Zdalo by sa, že koncern Volkswagen si už dáva po megaškandále Dieselgate pozor na emisie naftových motorov. Teraz však prenikli na svetlo sveta informácie, ktoré naznačujú čosi iné. Audi oznámilo, že do servisov povolá približne 60 000 modelov A6 a A7 vybavených naftovými motormi. Pritom už v minulosti muselo uskutočniť úpravu na približne 850 000 dieselových vozidlách. Dôvodom je bližšie nešpecifikovaná chyba v softvéri. Automobilka o tom informovala nemecký spolkový úrad pre motorové vozidlá KBA.

Zdá sa, že problém opäť súvisí s emisiami oxidov dusíka (NOx) pri naftových motoroch. Audi síce zatiaľ bližšie informácie neposkytlo, ale podľa nemeckého časopisu Der Spiegel vraj dotknuté modely obsahujú softvér, ktorý umelo znižuje vstrekovanie prísady AdBlue, teda močoviny, do výfukových plynov. Práve tá neutralizuje nebezpečné splodiny dusíka, ktoré spôsobujú smog. V súvislosti s tým Audi do odstránenia problému zastavilo produkciu nových modelov Audi A6 a Audi A7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #zvolávacia akcia
Články podľa značiek