V Arizone havarovalo ďalšie autonómne auto. Kto je vinný?

Len v marci obletela svet správa o tragickej nehode autonómneho vozidla spoločnosti Uber, a už tu máme ďalšiu. V Arizone sa do kolízie s iným vozidlom dostal testovací prototyp spoločnosti Waymo, ktorá patrí pod gigant Google.

15.05.2018 19:20
debata (10)
Fotografia z nehody ukazuje, že náraz vozidiel... Foto: Waymo
Waymo - havária autonómneho vozidla Fotografia z nehody ukazuje, že náraz vozidiel bol skutočne silný. Podľa arizonskej polície však nemá na incidente autopilot žiadnu vinu. Tej sa dopustil vodič Hondy, ktorý prešiel do protismeru a skrížil cestu testovaciemu prototypu v autonómnom režime jazdy.

Spomínaná tragická nehoda vozidla Uberu, ktorá stála život chodkyňu prechádzajúcu v noci cez cestu, ešte nie je vyriešená a na svete je ďalšia havária vozidla s autopilotom. Stala sa v arizonskom meste Chandler. Išlo o testovací prototyp spoločnosti Waymo, ktorá je súčasťou gigantu Google. Vozidlo sa dostalo do kolízie s iným vozidlom idúcim v protismere na ulici Chandler Blvd. Tentoraz však nemá autopilot na incidente vinu. Potvrdila to už aj arizonská polícia.

Jej hovorkyňa uviedla, že vozidlo Waymo bolo jednoducho v nesprávny čas na nesprávnom mieste a že pred nehodou neporušilo žiadne dopravné predpisy. Ako vidieť z videa, na vine bol vodič druhého auta, idúceho v protismere, ktorý náhle opustil svoj jazdný prúd a skrížil cestu autonómnemu vozidlu, ktoré v tom čase riadil autopilot. Dôvod správania vinníka zatiaľ nepoznáme. Isté ale je, že vozidlo Waymo nemalo šancu kolízii predísť. Našťastie, nehoda sa obišla bez vážnejších následkov. Operátor sediaci v testovacom prototype utrpel len ľahké zranenia. Polícia preveruje, či niektorí z účastníkov pred nehodou neprešiel cez križovatku na červenú. Vzhľadom na trestuhodné správanie vodiča Hondy, ktorý prešiel do protismeru a to cez niekoľko prúdov, sa ale i tak zdá táto okolnosť irelevantná. Uvidíme, či druhá vážna nehoda autonómneho vozidla spôsobí reštrikcie v oblasti predpisov ich testovania. Zatiaľ sa tak nestalo.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #dopravná nehoda #autonómne riadenie #autonómne autá #autopilot #Waymo
Články podľa značiek