JMG: Ktorí vodiči sú najhorší? Tí za volantmi BMW, tvrdia Briti

Aká je súvislosť medzi správaním šoférov a značkami áut? Tak odpoveď na túto otázku dáva prieskum britskej spoločnosti Jennings Motor Group. Najväčšie obavy majú motoristi zo šoférov BMW, ale aj zo začínajúcich vodičov.

08.06.2018 12:00
debata (3)
Čo je to zlý vodič? Podľa Britov najmä ten,... Foto: Reader's Digest
Vodič - agresivita Čo je to zlý vodič? Podľa Britov najmä ten, ktorý je agresívny alebo ľahkovážny. A presne tieto vlastnosti sa im spájajú s mníchovskou značkou.
Spoločnosť Jennings Motor Group má viac ako storočné skúsenosti s predajom nových, ale aj jazdených áut. Aby lepšie chápala svojich zákazníkov, dala si spraviť zaujímavý prieskum. Jeho cieľom bolo zistiť, koho považujú britskí šoféri za najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť cestnej premávky. Výsledky pritom poukazujú nielen na rizikové skupiny, ale aj na to, ako súvisí značka auta so správaním jeho majiteľa.

Ukázalo sa, že väčšina opýtaných, až 21 %, si myslí, že najhoršími vodičmi sú šoféri BMW. Renault bol síce druhý, ale s obrovským odstupom. Hlasovalo zaň osem percent respondentov. Na tretej priečke skončilo Audi (6,3 %), na štvrtej VW (4,1 %) a na piatej Peugeot (2,3 %). Čo je to však zlý šofér? Motoristi si tento pojem spájajú najmä s agresivitou a ľahkovážnosťou, teda so zvýšeným sebavedomím, ktoré nezodpovedá šoférskym schopnostiam.

Ak sa na vec pozrieme podľa veku, tak sa opýtaní jednoznačne zhodli na tom, že najväčší strach majú zo začínajúcich šoférov. Ruku za nich zdvihlo až 47,4 % ľudí, ktorí sa zúčastnili na prieskume. Nasledujú dôchodcovia s 27-percentnou „podporou“. Zaujímavé je, že ak by sme brali do úvahy len ženy, tak u tých je to presne naopak. Väčšie riziko sa im spája s dôchodcami ako mladými vodičmi. Obavy majú opýtaní aj zo šoférov dodávok (23,9 %), rodičov vezúcich deti do školy (17,3 %) a vodičov kamiónov (8,8 %).

A ako je to so ženami a s mužmi? Skoro rovnako. Za zlých vodičov považuje ženy 6,8 % opýtaných a mužov 6,4 %. Takže tu si nemáme čo vyčítať. Briti sa pritom pasujú do roly vcelku zodpovedných. Až 58 % sa vyslovilo, že nikdy vedome neporušilo dopravné predpisy. Na druhej strane prieskum ukázal, že takmer štvrtina z oslovených vodičov Sheffieldu aspoň raz použila pruh pre verejnú dopravu alebo parkovacie miesto pre invalidov. A až 25 % opýtaných z Belfastu sa priznalo k jazde na červenú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #agresivita #Jennings Motor Group
Články podľa značiek