NHTSA: Mazdu 6 požiera hrdza. Je to vážne

Podľa viacerých prieskumov sú japonské Mazdy najmenej odolné voči hrdzi. To by až tak neprekážalo, lenže teraz sa korózia zahryzla do komponentov, ktoré môžu viesť k zlyhaniu riadenia. Uviedla to americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA.

11.06.2018 19:00
debata (15)
Majitelia Mazdy 6 hlásia v USA problém so... Foto: NHTSA
Mazda 6 - korózia Majitelia Mazdy 6 hlásia v USA problém so stratou kontroly riadenia. Dôvodom je s najväčšou pravdepodobnosťou korózia predného pomocného rámu.
Je sympatické, že Mazda ide v mnohých oblastiach proti prúdu. A to nehovoríme len o Wankelovom motore, ale aj o jej odpore k preplňovaniu či downsizingu. Aj preto ju jej zákazníci doslova milujú a tejto značke ostávajú mimoriadne verní. Lenže v jednej oblasti zaostáva. Je ňou protikorózna ochrana. Viaceré výskumy, najmä z Kanady, preukázali, že hrdza sa Mazdám nevyhýba. Nedávno sme tu mali dokonca crash test starej Mazdy 6 a starého VW Golf, ktoré uskutočnila švédska spotrebiteľská organizácia Villaagarnas Riksforbund. Vyplynulo z neho, že korózia nemusí byť len kozmetickou chybou, ale môže mať negatívny vplyv na bezpečnosť.

Jednoducho, hrdza oslabuje pevnosť skeletu, čím klesajú absorpčné schopnosti karosérie pri náraze. Ako inak, horšie z testu vyšla práve Mazda. Korózia ju pripravila o jednu hviezdičku. A teraz tu máme ďalšiu kauzu. Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA oznámil, že pri Mazde 6 môže dôjsť vplyvom postupujúcej korózie dokonca k zlyhaniu riadenia, čo môže viesť k fatálnym následkom. Tento problém nahlásilo takmer tridsať amerických zákazníkov, zväčša zo štátov Michigan, Ohio a New York, kde panujú tvrdšie klimatické podmienky a kde sa v zime na cestách často používa posypová soľ. Týka sa to najmä áut vyrobených v rokoch 2009 a 2010.

Agentúra zvažuje, že automobilke nariadi zvolávaciu akciu. Celkovo môže byť dotknutých až 84 513 vozidiel japonskej značky. Hovorca Mazdy uviedol, že automobilka o probléme vie a s NHTSA spolupracuje. Či však dôjde k servisným zásahom, zatiaľ nie je isté. Sťažnosti majiteľov opisujú napríklad odpadnutie kolesa počas jazdy alebo úplné prehrdzavenie a prasknutie predného pomocného rámu, ktorý drží riadenie, jeho hrebeň či zavesenie kolies. Pri vysokých rýchlostiach by mohlo dôjsť naozaj k fatálnym nehodám. NHTSA však našťastie v tejto súvislosti neregistruje žiadne zranenia.

Pre Mazdu nejde o prvý problém tohto druhu. V roku 2016 musela v USA zvolať 190 000 modelov CX-7 a neskôr po celom svete až 2,2 milióna exemplárov z dôvodu korózie podvozku.
Mazda 6 - korózia
Mazda 6 - korózia
+2Mazda 6 - korózia

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda 6 #NHTSA #korózia #korózia áut
Články podľa značiek