Tow Car Awards 2018: Najlepšie auto na ťahanie prívesu? Víťaz prekvapí

V tradičnej britskej ankete o najlepšie auto na ťahanie prívesu má bohaté zastúpenie česká Škoda. Lenže tento rok je to trochu inak. Celkový víťaz pochádza z prémiového rybníka. To asi nik nečakal.

20.06.2018 06:00
debata (1)
Porota má zväčša veľa práce s hľadaním víťaza.... Foto: Tow Car Awards
Tow Car Awards - 2018 Porota má zväčša veľa práce s hľadaním víťaza. Tento rok bolo vraj ale všetko jasné. BMW 520d xDrive obstálo vo všetkých disciplínach bez zaváhania. Počas jazdy sa správa, akoby ste ani neťahali príves.

Britská Tow Car Awards patrí k najprestížnejším anketám svojho druhu na svete. Briti sú totiž „maniaci“ do karavaningu. K veci pristupujú naozaj exaktne. Nejde len o subjektívne dojmy. Prihlásené modely preverujú experti z renomovaných magazínov Practical Caravan, Wath car? a tiež zástupcovia britského The Camping and Caravaning Clubu. Nie inak to bolo v dvanástom ročníku súťaže, ktorej výsledky berú vážne aj ďaleko za kanálom La Manche.

S autami sa nemaznajú

Tento rok sa zúčastnilo ankety celkom 44 vozidiel. Rozdelené sú do váhových kategórií, pričom ťahajú príves s hmotnosťou, ktorá predstavuje 85 % prevádzkovej hmotnosti samotného auta. Nižšia môže byť len vtedy, ak výrobca udáva limit pod touto hranicou. Všetky pritom prechádzajú rovnakými testami, či už sa jedná o malý hatchback alebo veľké SUV. Hodnotené sú rôzne vlastnosti, pričom kľúčové sú tie, ktoré súvisia s samotným ťahaním prívesu.

Najlepším benzínovým autom pre karavanistov je... Foto: Tow Car Awards
Tow Car Awards - 2018 Najlepším benzínovým autom pre karavanistov je Kia Stinger 2,0 T-GDi s balíkom GT-Line. Nič štýlovejšie si ani neviete predstaviť.

Posudzuje sa stabilita pri rýchlosti 60 a 70 míľ za hodinu (96,6, 112,6 km/h). Ďalej tu máme náročný slalom a rozbeh do kopca so sklonom až 19 %. Meria sa tiež pružné zrýchlenie zo 48 na 96 km/h a núdzové brzdenie z rýchlosti 48 km/h. Zmeny jazdných prúdov prebiehajú pri rôznych rýchlostiach. Manéver s prudkým trhnutím volantu zas simuluje vplyv nárazového vetra. Svoje však zohráva aj celková praktickosť auta, jeho cena či prevádzkové a servisné náklady.

Môže ťahať príves aj malé a ľahké auto?... Foto: Tow Car Awards
Tow Car Awards - 2018 Môže ťahať príves aj malé a ľahké auto? Volkswagenu Polo s trojvalcom 1,0 TSI to vraj problém nerobí.

Samostatne sa hodnotí ekonomika prevádzky. Tento test prebieha na okruhu s dĺžkou 88 km, pričom na rovinkách udržuje vodič rýchlosť približne 100 km/h a v zákrutách 65 km/h. Aby boli výsledky čo najobjektívnejšie, vozidlá riadi jediný vodič. Spotreba sa potom meria dotankovaním nádrže, čím sa vylúčia chyby palubného počítača. Následne je vyhodnotený celkový víťaz, päť víťazov v hmotnostných kategóriách, víťaz v ekonomike prevádzky, najlepšie benzínové auto, najlepšie ultraľahké auto a najlepšie MPV.

BMW radu 5 nedalo iným šancu

Tento rok sa tešia v Mníchove. BMW sa síce príliš nespája s karavaningom, no nová päťka s dvojlitrovým naftovým motorom porazila konkurenciu o celú triedu. Prekvapení boli z toho aj samotní komisári, veď BMW sa doteraz v súťaži zabodovať nepodarilo. A navyše mávajú často dilemu. Podľa jury však nemala päťka slabé miesto. Bola stabilná pri vysokých rýchlostiach a pri akcelerácii či brzdení využila výhody pohonu xDrive. Adaptívne pruženie udržiavalo konštantnú svetlú výšku.

Najmenej paliva si pri ťahaní prívesu vypýta... Foto: Tow Car Awards
Tow Car Awards - 2018 Najmenej paliva si pri ťahaní prívesu vypýta Hyundai i30 Tourer s motorom 1,6 CRDi.

Vyhýbacím manévrom či slalomom prechádzalo BMW 5 akoby ani neťahalo príves, na čom má podiel jeho účinná elektronická stabilizácia. Zároveň je motor ideálom pre slušnú dynamiku a zároveň ekonomiku prevádzky. Samotná posádka si pritom môže počas jazdy užívať prémiový komfort aj výhody veľkého kufra. V triede áut s benzínovým motorom zvíťazilo krásne 5-dverové GT Kia Stinger. Najlepším ľahkým autom sa stal VW Polo s preplňovaným benzínovým 3-valcom 1,0 TSI.

Populárnym rodinným SUV kraľuje v... Foto: Tow Car Awards
Tow Car Awards - 2018 Populárnym rodinným SUV kraľuje v karavanistickej súťaži tento rok Volvo XC40 s naftovým dvojlitrom a pohonom oboch náprav AWD.

Medzi rodinnými SUV nedalo šancu konkurencii nové Volvo XC40 a najúspornejším „ťahúňom“ sa zas stal Hyundai i30 1,6 CRDi Tourer. A čo Škoda? Veď tá stála na mieste, kde dnes stojí BMW 5 pred dvoma rokmi. Bez medailí neodišla, hoci na zlato už nemala. Zvíťazila ale hneď v dvoch hmotnostných kategóriách. Do 1 400 kg sa umiestnila Škoda Octavia 2,0 TDI a v triede do 1 550 kg zas Superb Combi s tým istým motorom.

Tow Car Awards 2018

Kategória Víťaz
Celkový víťaz BMW 520d Touring xDrive M Sport
Najlepšie benzínové auto Kia Stinger 2,0 T-GDi GT-Line
Cena za ekonomiku prevádzky Hyundai i30 Tourer 1,6 CRDi
Najlepšie ľahké auto VW Polo 1,0 TSI DSG
Najlepšie rodinné SUV Volvo XC40 D4 AWD R-Design
do 1 399 kg Škoda Octavia 2,0 TDI
od 1 400 do 1 549 kg Škoda Superb 2,0 TDI
od 1 550 do 1 699 kg Peugeot 5008 2,0 BlueHDi EAT8 GT
od 1 700 do 1 899 kg BMW 520d Touring xDrive M Sport
nad 1 900 kg Land Rover Discovery 3,0 Td6 HSE
Tow Car Awards - 2018
Tow Car Awards - 2018
+6Tow Car Awards - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Superb #BMW 5 #Škoda Octavia #Land Rover Discovery #Hyundai i30 #Tow Car Awards #Kia Stinger #Peugeot 5008
Články podľa značiek