Kia Stinger: Nádherné GT má kuriózny problém. A drahý

Nádherné a výkonné 5-dverové kupé Kia Stinger katapultovalo kórejskú značku takmer do prémiových výšav. Teraz má však problém. Verzie so žltým lakom Sunset Yellow musia do servisov.

17.07.2018 12:00
debata
Vo farebnej palete GT Stinger figuruje aj tento... Foto: Kia
Kia Stinger Vo farebnej palete GT Stinger figuruje aj tento vyzývavý žltý lak Sunset Yellow. Jeho olejová zložka ho však robí nestabilným. Stačí málo a na povrchu sa začnú objavovať prasklinky.

Zvolávacie akcie sú bežnou praxou automobiliek. Zväčša súvisia s nejakým mechanickým problémom. Kia má ale celkom iné starosti. Jej luxusnému 5-dverovému kupé Stinger praská lak. Týka sa to však len verzií so žiarivým žltým odtieňom Sunset Yellow. Stačí malé narušenie odskakujúcimi kamienkami z cesty a na povrchu sa začnú objavovať prasklinky, ktoré neladia s prémiovým duchom tohto nádherného GT. A keďže je spolu s limuzínou K 900 vlajkovou loďou Kie, automobilka s riešením problému neotáľa.

„Áno, je to tak. Kontaktovali sme všetkých majiteľov. V súvislosti s olejovou zložkou laku sa objavil problém, ktorý môže spôsobiť prasklinky. Zareagovali sme však veľmi rýchlo,“ povedal na túto tému Damien Meredith, riaditeľ austrálskeho zastúpenia Kie. Problém je pritom globálny, týka sa teda všetkých žltých Stingerov. Riešenie bude radikálne. Automobilka dotknuté kusy kompletne odstrojí a nanovo prelakuje. A to veru znamená vysoké náklady.

Každá operácia má stáť okolo 8 000 eur, čo je asi desaťnásobok príplatku za tento špecifický lak. V každom prípade treba postoj automobilky oceniť. Dobrou správou pre ňu je, že tento lak má v registráciách malý podiel, takže dotknuté autá sa počítajú skôr na stovky ako na tisíce. Aj preto sa Kii neoplatí kamuflovaním problému riskovať imidž a povesť značky u zákazníkov, ktorí sa rozhodli investovať do jej prémiového modelu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Stinger
Články podľa značiek