VW stiahne 124 000 elektrických áut. Obsahujú jedovaté kadmium

Elektromobily si ešte len razia cestu k zákazníkom a už sú tu prvé problémy. Ten najnovší má koncern Volkswagen. Jeho dodávateľ palubných nabíjačiek totiž neuviedol, že obsahujú stopy nebezpečného kovu.

09.08.2018 12:00
debata (2)
Nabíjačka zabudovaná vo vozidlách Volkswagenu... Foto: Volkswagen
VW e-Golf Nabíjačka zabudovaná vo vozidlách Volkswagenu obsahuje stopové množstvo kadmia. Volkswagen preto pri výrobe nových elektromobilov a plug-in hybridov po tomto zistení používa nabíjačku od iného dodávateľa.

Volkswagenu hrozí, že bude musieť povolať do servisov až 124 000 elektro­mobilov. Podľa portálu Spiegel Online totiž Spolkový dopravný úrad KBA vyšetruje na základe oznámenia samotnej automobilky problém s nabíjačkami umiestnenými na palube vozidiel. Môžu obsahovať stopové prvky jedovatého kadmia. Problémom je, že v údajoch o použitých materiáloch dodávateľ nabíjačiek tento fakt neuviedol.

Využitie kadmia pritom spadá pod prísnu reguláciu, pretože môže spôsobiť onkologické ochorenia. Týka sa to vozidiel Volkswagen, Porsche a Audi, ktoré boli vyrobené v rokoch 2013 až 2018, teda nielen elektromobilov, ale aj plug-in hybridov. V každej nabíjačke bolo zistených 0,008 gramu tohto nebezpečného kovu. Preto Volkswagen na čas zastavil výrobu a expedíciu týchto áut a pri nových nahradil nabíjačku inou, od druhého dodávateľa.

Volkswagen uvádza, že k styku s kadmiom by nemalo dôjsť. A to ani v servise. Nachádza sa totiž v elektrickom spínači, ktorý je zabudovaný v pevnom obale, a navyše je aj samotná nabíjačka umiestnená v uzavretom plášti vnútri vozidla. Preto nemá dôjsť ani k ohrozeniu životného prostredia. Aj tak nie sú podľa portálu Spiegel Online tieto vozidlá v súlade s európskou legislatívou, ktorá reguluje nielen využitie, ale aj likvidáciu starých vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #elektromobily #zvolávacia akcia #kadmium
Články podľa značiek