IIHS: Výrobcovia stále podceňujú dôležitosť predných svetiel

Americký Inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky pravidelne poskytuje dôležité informácie o bezpečnosti automobilov. Tentoraz kladie dôraz na dôležitosť kvalitných predných svetiel, keďže veľa nehôd sa deje aj v noci, hoci premávka je výrazne nižšia.

16.08.2018 06:00
CarShowroom Foto:
Z posledných zistení vyplýva, že na amerických cestách umiera veľké množstvo ľudí pri nehodách v noci.
debata (1)

Kým v Európe sa o bezpečnosti dozvedáme najviac vďaka konzorciu EuroNCAP, v Spojených štátoch amerických túto úlohu zastáva Inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS). Táto organizácia má často prísnejšie nároky na výrobcov ako jej európsky náprotivok. Z jej posledných zistení vyplýva, že na amerických cestách umiera veľké množstvo ľudí pri nehodách v noci.

To, samozrejme, súvisí aj s osvetlením, ktoré má vodič k dispozícii, prípadne ktoré naňho svieti z ostatných áut. V súčasnosti sa výrobcovia najviac sústredia na bezpečnosť pri náraze. Na druhom mieste nesmú podceniť prítomnosť a fungovanie asistenčných systémov, ktoré dokážu samotnému nárazu predchádzať. Svetlá však v nárazových testoch nezohrávajú takú významnú úlohu, čo automobilky nenúti zdokonaľovať ich fungovanie a tým zvyšovať bezpečnosť.

IIHS vytvorila zoznam štyridsiatich automobilov, ktoré zaznamenali veľmi dobré hodnotenia za nárazové testy a systémy varovania pred čelnou zrážkou a núdzového brzdenia. Keď sa však kontrolóri zamerali na ich predné svetlá, museli autám udeliť len priemerné známky. Okrem typu svetelného zdroja posudzovali aj automatické prepínanie stretávacích a diaľkových svetiel, prisvecovanie do zákrut a správne nastavenie.

Hodnotenie kvality svetiel má niekoľko disciplín. Dôležitý je výkon svetlometov, z ktorého vyplýva intenzita svietenia. Zdroj svetla musí osvetliť priestor v priamom smere a zároveň vytvoriť dostatočný svetelný kužeľ. V Spojených štátoch musia predné svetlá svietiť symetricky, zatiaľ čo v Európe asymetricky, aby lepšie osvetlili krajnicu.

Zo štyridsiatich ohodnotených modelov sa u nás predáva dvadsaťjeden. Všetky získali horšie celkové hodnotenie práve vinou menej kvalitných predných svetiel. Najviac modelov v nelichotivej štatistike má Audi, ktoré má priemerné svetlá v modeloch A4 Allroad, A5, A6, Q5 a Q7. Z nemeckej prémiovej trojky je v zozname aj BMW s modelom X1 a Mercedes-Benz s triedou C. Sklamaním je aj Volvo XC90, keďže švédska automobilka si na bezpečnosti zakladá.

V zozname nájdeme viacero SUV a crossoverov. Okrem spomínaných ide o Mini Countryman, Hyundai Kona, Fiat 500X, Jeep Compass, Kia Niro PHEV, Nissan Murano, Toyota CH-R a Volkswagen Tiguan. Zvyšok predstavujú sedany a hatchbacky, a to Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta, Ford Fusion (Mondeo), Honda Civic a Kia Rio.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #nehodovosť #predné svetlá
Články podľa značiek