Renault Koleos: Odchádza už po roku. Dôvodom sú emisie

Renault nestihol prispôsobiť svoje veľké SUV na báze Nissanu X-Trail novým emisným normám. A tak na čas zastavuje výrobu európskych verzií. Vrátia sa až na budúci rok.

05.09.2018 12:00
debata
Najväčšie SUV Renaultu bude musieť podstúpiť... Foto: Renault
Renault Koleos - 2016 Najväčšie SUV Renaultu bude musieť podstúpiť „transplantáciu“ motora, aby vyhovelo novým emisným normám. A to môže trvať aj pol roka. Zatiaľ bude Renault obchodovať so skladovými zásobami. Na výrobných linkách dočasne skončilo.

Automobilky bojujú s novými emisnými normami a novou procedúrou merania spotreby a emisií WLTP, ktorá obsahuje aj reálny test v premávke RDE. Od septembra budú musieť byť totiž všetky autá predávané v európskej únii homologizované podľa novej metodiky. A to nie je ľahké, keďže každý model, každá karosárska verzia a každá motorizácia musia podstúpiť samostatné merania. Automobilky jednoducho nestíhajú. A tak sú na svete prvé obete. Z ponukových listov vypadávajú dočasne autá, ktoré sa nestihli zmenám prispôsobiť. Vedia o tom svoje koncerny VW, BMW, Mercedes-Benz či francúzske PSA.

A teraz je na rade Renault. Jeho veľké SUV Koleos bude musieť na čas zmiznúť z výrobných liniek. Pritom figuruje v ponuke len necelý rok. Informoval o tom francúzsky server L’Argus s tým, že podobný problém má aj Kangoo. Dôvodom je opäť nesúlad s novými normami. Koleos, postavený na báze sesterského Nissanu X-Trail, bude musieť podstúpiť rozsiahle zmeny. Tou hlavnou bude nový naftový motor 2,0 BlueHDi so systémom selektívnej katalytickej redukcie (SCR), teda so vstrekovaním prísady AdBlue. Druhou zas nová dvojspojková prevodovka EDC, ktorá bude úspornejšia ako súčasná kontinuálna prevodovka CVT X-Tronic.

Ak teda budete chcieť nový Koleos, k dispozícii budú dočasne len skladové zásoby. Do výroby sa vráti až po technických zmenách, no zatiaľ nie sú informácie, kedy sa tak stane. Francúzske zdroje tvrdia, že až v priebehu budúceho roka. Naďalej by však Koleos mal byť k dispozícii výhradne s naftovými motormi (118, 147 kW), podobne ako Espace. Výpadok Koleosu je v čase rastúceho odbytu po SUV pre Renault problémom a ešte ťažšie to bude mať z obchodného hľadiska s úžitkovým Renaultom Kangoo. Konkurencia z PSA prichádza totiž so silným triom – Citroënom Berlingo, Peugeotom Rifter a Opelom Combo. Uvidíme, či podobný problém zasiahne aj Nissan X-Trail.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #výroba áut #Renault Koleos
Články podľa značiek