Bude sa Dieselgate týkať aj benzínových motorov? Sú tu podozrenia

Aféra Dieselgate už koncern VW stála 27 miliárd eur. A suma nemusí byť konečná. K naftovým motorom sa môžu pridať tie benzínové.

03.09.2018 19:00
debata (4)
Podozreniam z manipulácie s testami sa nevyhli... Foto: Volkswagen
VW - motor TSI Podozreniam z manipulácie s testami sa nevyhli ani autám koncernu VW s benzínovými motormi.
Technici automobilky Volkswagen informovali vyšetrovateľov, že pri niektorých benzínových vozidlách VW, Audi a Porsche sa mohlo manipulovať s emisnými testami. Napísal to nemecký Bild am Sonntag s odvolaním sa na interné dokumenty a výpovede svedkov. Nemecké ministerstvo dopravy však neskôr oznámilo, že informácie, ktoré uviedol Bild am Sonntag, nie sú nové a týkajú sa obvinení, ktoré už Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA) vyšetroval.

Pokiaľ by sa však ukázali informácie ako nové, mohlo by to priniesť ďalší rozmer do emisného škandálu Volkswagenu, ktorý už na pokutách za manipulácie s emisiami naftových motorov stál automobilku 27 miliárd eur, upozornila agentúra Reuters. Hovorca Volkswagenu, materskej firmy Audi a Porsche, uviedol, že automobilka v posledných mesiacoch intenzívne rokuje so Spolkovým úradom pre motorové vozidlá a nič nové sa zatiaľ nedeje.

Automobilka je vyšetrovaná kvôli tomu, že manipulovala s emisnými testami naftových áut, aby vykázali oveľa nižšiu úroveň znečistenia a aby splnila emisné normy. Podľa Bild am Sonntag mohlo byť však manipulované aj s prevodovkami a so softvérom vozidiel s benzínovými motormi tak, že aj tie vykazovali nižšie emisie oxidu uhličitého (CO2) a tým aj nižšiu spotrebu. Ministerstvo dopravy vo vyhlásení uviedlo, že zatiaľ nezaznamenalo podvody, ktoré by mali spojitosť s benzínovými motormi Volkswagenu.

Už v roku 2015 však Volkswagen pripustil, že kvôli nadmerným emisiám bolo kontrolovaných aj 36 000 vozidiel s benzínovými motormi a bola zistená minimálna odchýlka. Koncern VW v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do zhruba 11 miliónov dieselových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami oxidov dusíka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #dieselgate
Články podľa značiek