Autosalón Nitra 2018: Prinesie viac značiek ako Paríž, premiér je menej

Tohtoročný nitriansky autosalón sa na neúčasť značiek sťažovať nemôže. Príde ich až 29. Dokonca aj tie, ktoré v Paríži chýbali. Lenže kratší odstup od výstavy pod Eiffelovkou, ako vlani od auto konkurenčného Frankfurtu, neumožnil doviezť na Slovensko veľa premiér. No niektoré tu predsa len uvidíte. Aj Slovenskú Kiu ProCeed alebo úplne nový Seat Tarraco či Škodu Kodiaq RS.

11.10.2018 00:00
debata (1)
Horúcou novinkou Nitry bude ostrá verzia Škody... Foto: PMS
Škoda Kodiaq RS Horúcou novinkou Nitry bude ostrá verzia Škody Kodiaq s prívlastkom RS a výkonom 176 kW. prišla priamo z Paríža.

Svetovým autosalónom v súčasnosti nefúka vietor do plachiet. Dokumentovala to aj tohtoročná parížska motoršou, na ktorej chýbali kľúčové značky vrátane Volkswagenu, Opelu, Fiatu, Nissanu, Mazdy, Mitsubishi či Mini. Naopak, zdá sa, že regionálne podujatia narastajú na význame. Bolo to vidieť už na jar v Bratislave, ktorá bola doslova zaplavená premiérami ženevskými premiérami. V Nitre bude situácia trochu iná. Na podujatie pod Zoborom síce príde rekordný počet značiek, až 29, ale počet skutočných horúcich noviniek zas až taký bohatý nebude. Dôvodom je krátky odstup od autosalónu v Paríži. Vlastne žiadny. Brány zatvára až 14. októbra.

Autosalón v číslach

Ročník 25.
Výstavná plocha 37 000 m2
Počet vystavovateľov 242
Počet zúčastnených značiek 29
Počet ohlásených slovenských premiér 45

Vlani mala Nitra výhodu, pretože autosalón vo Frankfurte nad Mohanom sa končil 24. septembra, teda takmer dva týždne pred Nitrou. V Agrokomplexe sa tak objavilo veľa noviniek, ktoré debutovali práve v nemeckej finančnej metropole. Teraz na „prevoz“ svetových debutov pod Zobor jednoducho nebol čas. Ale výnimky sa nájdu. V každom prípade sa môže nitriansky autosalón chváliť tým, že zoznam vystavujúcich značiek je bohatší ako vlani. Chýba v podstate len Audi, BMW, Mini, Alfa Romeo a Subaru. Inak sú to všetci silní hráči, aj tí, čo Paríž obišli. Napríklad Volkswagen, Opel, Nissan alebo dokonca Volvo, ktoré už dávno nechodí do Paríža ani do Frankfurtu a budúci rok ohlásilo neúčasť v Ženeve.

Jednou z najväčších hviezd tohtoročnej... Foto: PMS
Seat Tarraco Jednou z najväčších hviezd tohtoročnej prehliadky áut pod Zoborom bude novučičké 7-miestne SUV Seat Tarraco.

Samozrejme, porovnávať nitrianske podujatie s tými svetovými je trochu odvážne. Nitra je skôr výstavou dílerov ako automobiliek, no niektorí importéri sa snažili. Aj vďaka tomu uvidíme v Agrokomplexe pár skutočne horúcich noviniek. Škoda prekvapí Kodiaqom RS aj dvojicou štýlových Karoqov Scout a Sportline. Všetky tri modely debutovali v Paríži. Podobné to bude v stánku Kie, ktorá ukáže v Žiline vyrábaný shooting brake ProCeed. Seat sa pochváli novučičkým SUV Tarraco, ktoré sa pustí do súboja s Kodiaqom. Toyota zas „zahviezdi“ úplne novou generáciou Corolly, ktorá nahrádza aj pôvodný Auris, či novou Camry, ktorá zapláta dieru po Avensise. Honda predstaví úplne novú SUV CR-V.

Kia sa pochváli nielen novou generáciou Ceedu,... Foto: PMS
Kia ProCeed Kia sa pochváli nielen novou generáciou Ceedu, ale najmä novým shootong brake Proceed, ktorý bude schádzať z výrobných liniek v Žiline.

Volvo ukáže kombi V60, vlastne po prvýkrát na nejakom z autosalónov. Úplným nováčikom je značka Cupra a jej ostré SUV Ateca. Slovenskú premiéru budú mať praktické trojičky – Citroën Berlingo, Peugeot Rifer a Opel Combo. Ale aj Ford Focus, ktorý je inak už na trhu. A bude tu aj veľa faceliftov. Napríklad vynovené Suzuki Vitara, najúspešnejšie SUV na našom trhu, modernizovaný Hyundai Tucson, Hyundai Santa Fe, Kia Sportage s mild-hybridnou sústavou aj prepracované Mazdy 2, CX-3 a CX-5. Chýbať nebudú ani elektromobily. Slovenské publikum si bude môcť pozrieť v premiére elektrický Jaguar i-Pace a potom Nissan Leaf s väčším 40 kWh akumulátorom.

Hyundai Nexo bude jediným modelom v Nitre... Foto: PMS
Hyundai Nexo Hyundai Nexo bude jediným modelom v Nitre vybaveným technológiou vodíkových palivových článkov. U nás ho však niet kde natankovať.

Najväčšou bombou sveta alternatívnych pohonov bude však nepochybne Hyundai Nexo s palivovými článkami, ktoré tankuje vodík. Bohužiaľ, na Slovensku zatiaľ nemáme čerpaciu stanicu na toto palivo budúcnosti. Po celý čas bude výstava podporená sprievodným programom. Veterány nájdete v pavilóne N. Populárny zraz tuningových vozidiel prebehne v nedeľu. O adrenalín sa postará motocyklová akrobacia MotoTV Show. Ak budete mať šťastie, vyhrať môžete modernizovaný Hyundai i20, ktorý má v Nitre tiež slovenskú premiéru. Autosalón sa začína dnes 11. októbra a potrvá až do nedele 14. októbra.

Zoznam slovenských premiér

HYUNDAI Nexo (vodíkový crossover), i30 N Line (nová verzia), i20 (facelift), Kona Electric, Tucson (facelift), Santa Fe (nová generácia)
OPEL Combo (nová generácia)
TOYOTA Camry (nová generácia), Corolla (nová generácia)
PEUGEOT Rifter (nová generácia)
VOLVO V60 (nová generácia)
SUZUKI Vitara (facelift)
FORD Focus (nová generácia)
HONDA CR-V (nová generácia), HR-V (facelift)
MAZDA 2 (facelift), CX-3 (facelift), CX-5 (facelift)
JAGUAR i-Pace (elektrický crossover)
NISSAN Leaf 40 kWh (verzia so 40 kWh batériou), eNV200 (verzia so 40 kWh batériou)
MITSUBISHI Space Star (uvedenie na slovenský trh)
CITROËN Berlingo (nová generácia)
SEAT Tarraco (nové 7-miestne SUV)
CUPRA Ateca (verzia s výkonom 300 k)
ŠKODA Kodiaq RS (nová verzia 176 kW), Kodiaq L&K, Karoq Sportline (nová verzia), Karoq Scout (nová verzia), Fabia (facelift)
JEEP Renegade (facelift)
KIA ProCeed (nový shoting brake), Ceed SW (nová generácia kombi), Sportage (facelift + nový motor 2,0 CRDi EcoDynamics+), Optima SW (facelift)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Nitra 2018
Články podľa značiek