Alfa Romeo: Väčšine nových modelov hrozí požiar. Tvrdí NHTSA

Alfe Romeo sa stále nedarí napraviť pošramotenú reputáciu nízkej kvality. Neprispejú k tomu ani nové informácie z USA.

23.10.2018 16:00
debata
Alfa Romeo sa úplne novými modelmi Giulia a... Foto: Pravda, Ivan Majerský, Alfa Romeo
Alfa Romeo Stelvio - motor QV Alfa Romeo sa úplne novými modelmi Giulia a Stelvio snažila opäť ašpirovať medzi špičkových prémiových výrobcov. Oba však majú problémy a musia do servisov.

Veľký návrat Alfy Romeo na mapu prémiových výrobcov neklape tak, ako si automobilka predstavovala. Predaje nového sedanu Giulia ani SUV Stelvio nenapĺňajú pôvodné očakávania. Situácia je síce lepšie ako pred pár rokmi, ale necelých 100 000 európskych registrácií ročne a ďalších približne 24 000 za Atlantikom nemôžu zaplátať dieru po obrovských investíciách do vývoja. Situáciu zhoršuje aj nízka kvalita, ktorá je pravdepodobne výsledkom enormne rýchleho tempa vývoja.

Potvrdzujú to aj najnovšie informácie z USA. Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA oznámil, že Alfa Romeo zvoláva do servisov všetky autá predané na americkom trhu a že rovnaký scenár sa odohráva aj v Európe. Dôvodom sú motory. SUV Stelvio vo vrcholovej verzii QV má problém s prehrievaním z dôvodu nedostatočnej izolácie potrubia chladiaceho okruhu, čo môže viesť až k zlyhaniu motora. Týkať sa to má aj ďalších tisícok verzií s 2,9-litrovým preplňovaným 6-valcom.

A problémy sa nevyhýbajú ani dvojlitrovým 4-valcom, ktorých nesprávne zapaľovanie vedie k prehriatiu katalyzátora a riziku vzniku požiaru. Nehovoríme pritom len o Stelviu, ale aj o sedane Giulia. NHTSA uvádza, že problém zasiahol 37 228 vozidiel, teda prakticky všetky nové modely, ktoré automobilka predala v USA za posledné dva roky, odkedy sa vrátila na americký kontinent. Situácia v Európe bude podobná s tým rozdielom, že nezasiahne verzie s naftovými motormi. Tie totiž spomínané problémy nemajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #zvolávacia akcia
Články podľa značiek