Consumer Reports: Toto je 5 najmenej spoľahlivých elektromobilov

Sú elektrické autá spoľahlivejšie ako tie klasické? Mali by byť, lenže tak to nie je. Ukazuje to aj zákaznícky prieskum americkej spotrebiteľskej organizácie. Tesla sa dokonca prepadla na dno celkového rebríčka.

21.11.2018 12:00
debata (2)
Elektrické autá majú podstatne jednoduchší... Foto: Volkswagen
VW - elektrická platforma MEB Elektrické autá majú podstatne jednoduchší pohon, problémy sa im ale nevyhýbajú.

Elektromobily sú jednoduchšie. Ich pohon obsahuje menej súčiastok a niektoré súčasti bežných áut ani nepotrebujú. Napríklad viacstupňovú prevodovku. Zdalo by sa, že by mali byť o to spoľahlivejšie. Lenže tak to nie je. Elektromobily majú totiž aj svoje negatívne stránky. Sú napríklad podstatne ťažšie, čo znamená, že trpia ich nápravy a tiež karoséria, ktorá je vystavená väčšiemu zaťaženiu. A problémom sa nevyhýba ani elektronika.

Americká spotrebiteľská organizácia Consumer Reports zostavila negatívny rebríček spoľahlivosti elektromobilov. Tvrdí, že je na rozdiel od minulosti objektívnejší, pretože počet elektromobilov a plug-in hybridov v posledných rokoch vzrástol. To znamená, že má s prevádzkou elektrifikovaných áut skúsenosti stále väčší počet zákazníkov. A práve ich názory poslali týchto päť elektrických áut ku dnu. Niektoré doslova.

1. Tesla X

Elektrické SUV svet doslova omráčilo svojou dynamikou a „sokolími“ dverami. No čo sa týka spoľahlivosti, patrí k vôbec najhorším. A to nielen z pohľadu elektrickej konkurencie. V celkovom rebríčku spoľahlivosti, teda všetkých áut dostupných na americkom trhu, sa umiestnilo na predposlednom mieste s hodnotením len 13 %. Horší bol od „vesmírneho“ elektromobilu len obrovský pikap RAM 1 500. Majitelia Tesly X hlásia už niekoľko rokov problémy s elektronikou kabíny, klimatizáciou a integritou karosérie.

Tesla Model X Foto: Tesla Motors
Tesla Model X - 2017 Tesla Model X

2. Honda Clarity

Revolučný model Hondy, ktorý je v súčasnosti dostupný s palivovými článkami, ako batériový elektromobil aj ako plug-in hybrid, sa ukázal ako veľmi nespoľahlivý. Majitelia hlásia problémy s teplotným snímačom kabíny, kľúčom či kontrolkami, ktoré svietia a zhasínajú, ako sa im zachce. Aj kvôli tomu sa Honda Clarity umiestnila podobne ako Tesla X medzi vôbec najhoršími autami roka s hodnotením len 16 %.

Honda Clarity Foto: Honda
Honda Clarity Fuel Cell - 2016 Honda Clarity

3. Ford Focus Electric

Ford Focus sa objavuje v hodnotení spoľahlivosti zo strany zákazníkov v USA na chvoste už dobrých šesť rokov. Problémy má dokonca aj jeho elektrická verzia s oveľa jednoduchšou konštrukciou pohonu. Elektrický Focus zdedil totiž viaceré nedostatky. Zákazníci kritizujú napríklad elektroniku v kabíne či karosériu.

Ford Focus Electric Foto: Ford
Ford Focus Electric Ford Focus Electric

4. Chevrolet Volt

Zásuvkové hybridy a elektromobily ukázali v najnovšom rebríčku spoľahlivosti, že môžu byť naozaj kvalitné. Taká Toyota Prius (91 %) či BMW i3 (89 %) nastavili latku naozaj vysoko. Ale pre Chevrolet Volt to určite neplatí. Tento elektromobil s predĺženým dojazdom sa zaradil medzi najhoršie modely a nielen elektrické. V posledných rokoch majitelia kritizujú pohonný systém, elektrický systém aj elektroniku kabíny.
Chevrolet Volt Foto: Chevrolet
Chevrolet Volt - 2015 Chevrolet Volt

5. Tesla S

Pre Teslu je tohtoročný rebríček nespoľahlivosti naozaj nepríjemný. Okrem Tesly X totiž padla do týchto mútnych vôd aj vlajková loď Tesla S. V predošlých rokoch patrila aspoň k priemeru, ale problémy s nápravami, integritou karosérie, elektrickými zariadeniami, ale aj pohonným systémom, ju degradovali na chvost rebríčka. Napriek tomu vykazuje Tesla ako značka stále najväčšiu vernosť zo strany zákazníkov. Pravdepodobne z dôvodu imidžu.
Tesla Model S Foto: Tesla
Tesla Model S Tesla Model S

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Consumer Reporst #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek