IIHS: Najbezpečnejšie autá pre rok 2019 vyrábajú hlavne ázijské značky

Nezisková americká organizácia IIHS zverejnila zoznam najbezpečnejších modelov pre rok 2019. Hoci ide o zámorské testovanie bezpečnosti, mnoho modelov sa predáva aj u nás.

27.12.2018 07:00
2018-Volkswagen-Atlas-IIHS-Test o Foto:
IIHS pokladá za bezpečné tie modely, ktoré si vyslúžia hodnotenia Top Safety Pick alebo Top Safety Pick+.
debata
Inštitút IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) je americkým protipólom európskeho konzorcia Euro NCAP. Obe organizácie testujú bezpečnostné parametre vozidiel a tým poskytujú spotrebiteľom cenné informácie. Zároveň však tlačia na výrobcov, aby neustále zlepšovali bezpečnosť svojich modelov a tým pomáhali zachraňovať životy pri dopravných nehodách.

Rovnako ako európska organizácia aj americká IIHS minulý rok sprísňovala kritériá hodnotenia. Automobilky sa tak museli prispôsobiť novej metodike za veľmi krátky čas. Kým Euro NCAP kladie značný dôraz na elektronické bezpečnostné systémy, IIHS preferuje väčšiu pasívnu bezpečnosť a kvalitné predné svetlá.

IIHS pokladá za bezpečné tie modely, ktoré si vyslúžia hodnotenia Top Safety Pick alebo Top Safety Pick+. Sprísnenie metodiky sa najviac podpísalo na amerických výrobcoch. V oboch kategóriách nájdeme len jeden model americkej značky a tým je minivan Chrysler Pacifica.

O niečo lepšie sú na tom európske značky. Za morom sú populárni hlavne prémioví výrobcovia, a preto medzi nimi nájdeme BMW, Mercedes-Benz aj Audi. Posledný menovaný zástupca nemeckej trojky však so svojimi modelmi dosiahol len nižšie hodnotenie Top Safety Pick.

Zo značiek, ktoré sa hrdia bezpečnosťou svojich modelov, chýbajú v zozname Volvo a Tesla. V prípade švédskej značky je na vine nedokončené testovanie, keďže ani jeden jej model ešte neabsolvoval bočný náraz zo strany spolujazdca. Tesla sa do testovania neprihlásila vôbec.

Odporúčanie inštitútu IIHS vyznelo najlichotivejšie pre ázijské značky. Obzvlášť sa darilo Subaru a koncernu Hyundai-Kia. Japonská značka získala s takmer všetkými modelmi najvyššie hodnotenie Top Safety Pick+. Len Forester získal hodnotenie Top Safety Pick pre nižšiu kvalitu predných svetiel.

Kórejský koncern zahrňujúci aj prémiovú značku Genesis dostal dve najvyššie známky pre celkovo dvadsaťjeden modelov, čo je veľmi dobrý výsledok. V Spojených štátoch amerických nepatria kórejské automobily medzi najpredávanejšie, ale tento výsledok im pomôže stúpnuť v očiach amerických motoristov.

Modely s najvyššou známkou Top Safety Pick+ (v abecednom poradí)

Acura RDX
BMW radu 5
BMW X3
Genesis G70
Genesis G80
Genesis G90
Honda Insight
Hyundai Elantra
Hyundai Kona
Hyundai Santa Fe
Hyundai Sonata
Kia Forte
Kia Niro hybrid
Kia Niro Plug-in hybrid
Kia Optima
Kia Sorento
Lexus ES
Mazda CX-5
Mercedes-Benz GLC
Mercedes-Benz GLE
Mercedes-Benz triedy E sedan
Subaru Ascent
Subaru Crosstrek
Subaru Impreza sedan
Subaru Impreza kombi
Subaru Legacy
Subaru Outback
Subaru WRX
Toyota Avalon
Toyota Camry

Modely so známkou Top Safety Pick (v abecednom poradí)

Audi A3
Audi A4
BMW X2
Honda Accord
Honda CR-V
Honda Odyssey
Honda Pilot
Hyundai Accent
Hyundai Elantra GT
Hyundai Ioniq hybrid
Hyundai Ioniq Plug-in hybrid
Hyundai Tucson
Hyundai Santa Fe XL
Chrysler Pacifica
Kia Cadenza
Kia Rio sedan
Kia Soul
Mazda CX-3
Mazda CX-9
Mercedes-Benz triedy C sedan
Mitsubishi Outlander
Nissan Altima
Nissan Kicks
Nissan Pathfinder
Subaru Forester
Toyota Corolla hatchback
Toyota Highlander

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #Top Safety Pick #Top Safety Pick+ #crashtest #2019
Články podľa značiek