What Car?: Toto sú najlepšie a najhoršie rodinné autá. Boduje Hyundai aj Škoda

Pod rodinným autom si zväčša predstavíme cenovo dostupné modely nižšej strednej triedy. Presne tak to vidia aj britskí motoristi a v ankete magazínu What Car? určili najspoľahlivejšie kompaktné automobily.

29.01.2019 06:00
debata
Najspoľahlivejším rodinným autom ankety sa... Foto: Hyundai
What Car 2019 Reliability Survey family cars 10 800 600 Najspoľahlivejším rodinným autom ankety sa stala minulá generácia Hyundaiu i30.

Hoci vozidlá segmentu C musia zápasiť o priazeň rodín s SUV a crossovermi, stále dokážu pokryť potreby viacčlenných rodín. Okrem možnosti voľby medzi karosériami hatchback, kombi alebo prípadne sedan hrá v ich prospech často aj priaznivejšia spotreba paliva a cena. Britský magazín What Car? prostredníctvom ankety preto zisťoval, ktoré rodinné autá sú podľa vodičov najspoľahlivejšie.

Do prieskumu sa zapojilo viac ako 18 000 respon­dentov. Podmienkou bolo, aby ich auto malo od dvoch do štyroch rokov. Hlavnou otázkou bolo, či mali za posledný rok so svojím autom nejaký problém. V prípade ak áno, mali uviesť, ako dlho bolo auto nepojazdné a koľko stála oprava. Z týchto údajov redaktori magazínu vypočítali index spoľahlivosti, ktorý určil poradie.

Najspoľahlivejším rodinným autom ankety sa stala minulá generácia Hyundaiu i30. Na druhom mieste sa umiestnilo Audi A3 a na treťom Škoda Octavia. Oba koncernové modely navyše bodovali s naftovými verziami. Na delenom štvrtom mieste skončili Seat Leon a Mazda 3 pre zmenu v benzínových prevedeniach. Na ďalších priečkach sa potom umiestnili Kia Cee’d, Honda Civic, Ford Focus, benzínová Škoda Octavia a Škoda Rapid. Pre českú značku ide teda o mimoriadne úspešnú anketu, keďže sa v prvej desiatke umiestnila až trikrát.

Ani tieto modely však nie sú bezchybné. Pri Hyundaii vodiči uvádzali poruchy prevodovky, pri Škodách problémy s pohonnými jednotkami a Kiu trápili nedostatky karosérie. Na druhú stranu tieto autá strávili v servisoch minimum času, pričom niekedy boli opravené do jedného dňa, a opravy boli buď lacné, alebo boli v rámci záruky.

Okrem desiatich najlepších magazín zverejnil aj tri modely s najhorším indexom spoľahlivosti. Sú to Mercedes-Benz triedy A, Nissan Pulsar a Peugeot 308. Pri stuttgartskom kompakte majiteľom najviac prekážali drahé opravy, kým pri japonskom a francúzskom zástupcovi bol najväčším nedostatkom veľký počet porúch.

Najspoľahlivejšie rodinné autá (What Car?)

Poradie Model Index spoľahlivosti
1. Hyundai i30 98,9%
2. Audi A3 (nafta) 98,4%
3. Škoda Octavia (nafta) 97,3%
4. Seat Leon (benzín) 97,2%
4. Mazda 3 (benzín) 97,2%
6. Kia Cee’d 96,3%
7. Honda Civic (benzín) 95,8%
8. Ford Focus (benzín) 95,7%
9. Škoda Octavia (benzín) 95,5%
10. Škoda Rapid 95,3%

Najmenej spoľahlivé rodinné autá (What Car?)

Poradie Model Index spoľahlivosti
1. Peugeot 308 81,5%
2. Nissan Pulsar 86,5%
3. Mercedes-Benz triedy A 86,9%

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #spoľahlivosť #What Car? #rodinné auto #kompaktná trieda
Články podľa značiek