Pozor! Dnes končí platnosť ročných diaľničných známok. Ceny nových ostávajú

Posledný januárový deň roku 2019 je zároveň posledným dňom, keď platia ročné diaľničné známky vydané na rok 2018. Nové kúpite na čerpacích staniciach, hraničných priechodoch, ale aj cez internet či z vášho smartfónu.

30.01.2019 16:00 , aktualizované: 31.01.2019 00:00
debata
Kým nalepovacie známky mali každý rok inú... Foto: Robert Hüttner, Pravda
dialnicna znamka, eznamka, nds, Kým nalepovacie známky mali každý rok inú grafiku a museli byť viazané na kalendárny rok, v prípade ich elektronických nástupcov to tak byť nemusí.

Dobrou správou je, že ceny diaľničných známok sa v roku 2019 nemenia. V predaji sú už od 15. decembra vlaňajšieho roka. Za ročnú diaľničnú známku zaplatíte 50 eur, za desaťdňovú 10 eur a za 30-dňovú 14 eur. Pri kúpe elektronickej diaľničnej známky si môžete okrem ročnej vybrať deň, odkedy bude známka platiť.

Elektronický systém zjednodušuje nákup známky. Kým papierové bolo možné zakúpiť len na predajných miestach, elektronickú eznamku vybavíte aj z pohodlia vášho domova. Stačí na to váš počítač, tablet alebo smartfón. Na webe eznamka.sk kliknete na ikonku „kúpiť“ a následne vás rozhranie prevedie celým procesom nákupu. Následne vám príde na e-mail potvrdenie a daňový doklad.

Využiť môžete aj aplikáciu spoločnosti Skytool pre smartfóny s názvom „eznamka“, ktorá funguje na všetkých telefónoch s operačným systémom iOs a Android. Stiahnuť sa dá z AppStore alebo Google Play. Po zaplatení slúži aplikácia aj ako doklad o zaplatení. Takto možno zaplatiť elektronické diaľničné známky aj na viac áut naraz, musia byť však objednané na jednom účte.

Elektronickú diaľničnú známku si môžete zakúpiť... Foto: Robert Hüttner, Pravda
dialnicna znamka, eznamka, nds, Elektronickú diaľničnú známku si môžete zakúpiť na predajných miestach, ale aj prostredníctvom portálu eznamka, a to z počítača, tabletu alebo smartfónu prostredníctvom špeciálnej aplikácie.

Ceny diaľničných známok na rok 2019

Typ Cena Platnosť
Ročná 50 eur do 31. 1. 2020
Mesačná 14 eur 30 dní od začiatku platnosti
10-dňová 10 eur 10 dní od začiatku platnosti

Keďže viacero motoristov má z nákupu známok cez internet strach. Naďalej ostáva možnosť zadovážiť si elektronickú známku na predajných miestach, najmä čerpacích staniciach a na hraničných priechodoch. Tu vás pracovníci zaregistrujú do systému. Platiť môžete v hotovosti, ale aj platobnou kartou. Pri všetkých typoch nákupu platí, že je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie.

Ak sú pri platbe za známku zaevidované nesprávne údaje, kontrolný systém zaeviduje daný dopravný prostriedok pri jazde na spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest ako bez úhrady diaľničnej známky. Motoristom potom hrozí pokuta. Národná diaľničná spoločnosť preto motoristom odporúča, aby si skontrolovali zadávané údaje pozorne ešte raz pred zaplatením známky na predajnom mieste alebo využili možnosť rekapitulácie, ktorá je im vždy ponúknutá pri kúpe známky cez portál.

V prípade, že motorista zadá niektorý z údajov chybne alebo neúplne, je nutné to oznámiť ihneď, a to buď cez internetový portál eznamka.sk, alebo prostredníctvom zákazníckej linky. Aj v roku 2019 zostáva v platnosti, že držitelia parkovacích preukazov ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP), môžu po registrácii auta v systéme eznamka využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické diaľničné známky #diaľničné známky #eznamka
Články podľa značiek