Consumer Reports: Toto je 20 áut, ktorých kúpu zákazníci najviac a najmenej ľutujú

Americká spoločnosť Consumer Reports zverejnila najnovší rebríček spokojnosti majiteľov s ich autami. Na vrchole je napríklad Tesla 3, Porsche 911 či Genesis G90. Naopak, Lexus IS, Nissan Note alebo Toyota CH-R sa prepadli na dno.

14.02.2019 06:00
debata (14)
Na prieskume za rok 2018, ktorý obsahuje aj... Foto: Warrantywise
Warrantywise - spoľahlivosť Na prieskume za rok 2018, ktorý obsahuje aj odporúčania pre nákup áut v tomto roku, sa zúčastnilo pol milióna respondentov.

Aj minulý rok zbierala spotrebiteľská agentúra Consumer Reports údaje o spokojnosti zákazníkov s ich autami. A nebolo ich málo. Na prieskume za rok 2018, ktorý obsahuje aj odporúčania pre nákup áut v tomto roku, sa zúčastnilo pol milióna respondentov, čo je naozaj veľká vzorka. Tí odpovedali na otázky, ktoré sa týkali šiestich sledovaných okruhov – jazdných vlastností, komfortu, hodnoty, dizajnu, audia a klimatizácie. Finálnou otázkou bolo, či by sa rozhodli pre kúpu toho istého auta znova. Čo by mohlo lepšie vypovedať o spokojnosti či nespokojnosti?

„Naši predplatitelia nám poskytujú hlboký pohľad do tejto problematiky,“ uvádza americký magazín. Výsledkom je rebríček áut, ktorých kúpu majitelia neľutujú a ktorých kúpu by už nezopakovali. Poradie je zaujímavé, pretože rúca mýty o nedostižnosti japonských áut. S pohľadu zákazníkov nedostali práve lichotivé hodnotenie. Medzi desiatimi najhoršími je totiž až šesť japonskej proveniencie. Naopak, na vrchol sa dostali americké, nemecké a kórejské modely. Samozrejme, hodnotenie zákazníkmi je pomerne subjektívne, ale vzhľadom na veľkú vzorku respondentov má rebríček predsa len určitú výpovednú hodnotu.

Tesla vie stále očariť

Elektrická Tesla 3 si odniesla zo zákazníckeho... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Elektrická Tesla 3 si odniesla zo zákazníckeho prieskumu to najlepšie hodnotenie. Predbehla aj Porsche 911 či luxusný Genesis G90.
Ako to teda dopadlo? Úplne najlepšie vyšla zo štatistiky elektrická Tesla Model 3. To je paradoxné, pretože ešte predvlani práve Consumer Reports varovala zákazníkov pred jej kúpou z dôvodu nedostatočne účinných bŕzd. Tesla však problém odstránila a pravdepodobne to zabralo. Majitelia navyše ocenili presvedčivú akceleráciu. O tú nie je núdza ani na striebornom mieste, kde sa umiestnilo hriešne drahé Porsche 911. Zákazníkov však očarilo aj svojou schopnosťou vyhovieť potrebám v „civile“. Kórejský sedan Genesis G90 vyšvihol na tretiu priečku okázalý luxus za menej peňazí, ako si pýta konkurencia.

So štvrtým Chevroletom Corvette je to podobne ako s Porsche 911. Môžete s ním jazdiť na okruhu a potom s ním zbehnúť na nákup. Jednoducho, dokonale spĺňa podmienky oboch svetov. A potom je tu znova Tesla, tentoraz Model S, opäť vyzdvihovaná najmä pre úžasnú akceleráciu. Do prvej desiatky sa ešte zmestila Toyota Avalon za vynikajúci pomer ceny a hodnoty, kórejská Kia Stinger za štýl a jazdné zážitky, elektrický Chevrolet Bolt za vynikajúci dojazd, ale aj Toyota Prius pre nízku spotrebu paliva a Dodge Challenger, ktorý je podľa zákazníkov dokonalým americkým „muscle cars“.

Najlepšie hodnotené autá

Poradie Model
1. Tesla Model 3
2. Porsche 911
3. Genesis G90
4. Chevrolet Corvette
5. Tesla Model S
6. Toyota Avalon
7. Kia Stinger
8. Chevrolet Bolt
9. Toyota Prius
10. Dodge Challenger

Prezlečený Civic aj Toyota C-HR sklamali

Acura ILX je prémiovou verziou Hondy Civic,... Foto: Acura
Acura ILX - 2018 Acura ILX je prémiovou verziou Hondy Civic, čomu zodpovedá aj cena. Na zákazníkov táto kombinácia však dobrý dojem neurobila. Už nikdy by si ju nekúpili.
Zákazníci však vystavili účet aj autám, ktoré ich totálne sklamali. A úplne najhoršie z toho vyšla Acura ILX. Pokus zabaliť starú Hondu Civic do prémiového kabáta s prémiovou cenovkou sa nestretol u majiteľov s pochopením. Nissan Sentra zas doplatil na automatickú prevodovku CVT a 6-valcový Dodge Jorney na vysokú spotrebu paliva. Štvrtým najhorším je prémiový Lexus IS. Tento sedan nedosahuje kvalitu jazdných vlastností nemeckej konkurencie, hoci cenou si na ňu trúfa. Nissan Versa Note zas sklamal zlou ergonómiou. Na predných sedadlách si podľa zákazníkov nedokážete nájsť ideálnu pozíciu.

Prémiové kupé Cadillac ATS sa svojím ostrým dizajnom tvári na viac, než naozaj zvláda, a Nissan Pathfinder nedokáže pre zle riešený druhý a tretí rad sedadiel poskytnúť posádke dostatok komfortu. Chevrolet Trax, u nás známy ako Opel Mokka, si vyslúžil kritiku z vysokú cenu, ktorá nezodpovedá tomu, čo za ňu zákazníci dostanú. Prekvapením je však najmä zlé vysvedčenie pre inak populárnu Toyotu CH-R. Japonský crossover má dobré body za dizajn, ale katastrofálny výhľad vzad. Jednookým kráľom medzi slepými je Jeep Renegade, súrodenec Fiata 500X. Zákazníci na ňom kritizujú predné sedadlá a nerozhodnú 9-stupňovú prevodovku.

Najhoršie hodnotené autá

Poradie Model
1. Acura ILX
2. Nissan Sentra
3. Dodge Journey
4. Lexus IS
5. Nissan Versa Note
6. Cadillac ATS
7. Nissan Pathfinder
8. Chevrolet Trax (Opel Mokka)
9. Toyota C-HR
10. Jeep Renegade

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #spokojnosť zákazníkov #Acura #Consumer Reporst #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek