Vodiči, za 'starú' lekárničku už o doklady neprídete. Bude však v kabíne!

Konečne, nezmyselné nariadenie o povinnej výmene lekárničiek po dátume spotreby je minulosťou. Zákon tiež nebude bazírovať na jej farbe. Oranžová byť nemusí.

18.02.2019 06:00
debata (55)
Povinne oranžové autolekárničky budú... Foto: Hartmann
lekárnička - Hartmann Povinne oranžové autolekárničky budú minulosťou. Môžu mať akúkoľvek farbu a navyše nemusia byť označené ani dátumom exspirácie.
Okolo autolekárničiek bolo rušno približne pred desiatimi rokmi. Odvtedy platí, že musia mať oranžovú farbu a presne definovaný bol aj ich obsah. Platilo tiež tvrdé pravidlo, že za exspirovanú lekárničku vám mohla dopravná polícia okrem pokuty vo výške 50 až 100 eur aj odobrať doklady od vozidla. Podobne ako za oveľa zásadnejšie problémy – napríklad za neplatnú technickú a emisnú kontrolu, nefungujúce brzdové svetlá, pneumatiky s nedostatočnou hĺbkou dezénu alebo tiež za únik paliva či poškodený výfuk.

To sa ale zmení. Vyhláška k novele zákona o prevádzke na verejných komunikáciách vyraďuje totiž lekárničku po dobe životnosti zo zoznamu nebezpečných chýb. Nebude teda dôvodom na zhabanie „papierov“ od auta pri cestnej ani technickej kontrole. Liberálnejšie budú aj ďalšie predpisy. Kontrolovať exspiráciu vlastne ani nebude možné. Dátum exspirácie už na obale uvedený byť nemusí. Podobne, ako je to od vlani v Českej republike. Jednoducho, lekárničku povinne meniť nemusíte. A to ani tie, ktoré už máte v aute aj s dátumom spotreby.

VIDEO: Pozrite si vo videu čo možno v lekárničke doplniť, koľko to stojí, ako sa vyhnúť kúpe novej lekárničky a ušetriť.

Video

Nové pravidlo zabráni zbytočnému plytvaniu. Väčšina predmetov v autolekárničke, ako napríklad obväzy, totiž vplyvom času nestráca svoje pôvodné vlastnosti. Preto je čas exspirácie irelevantný. Podmienkou však je, aby bol obsah neporušený, vizuálne v poriadku a nevykazoval známky znečistenia alebo iného znehodnotenia. Ak budete voziť lekárničku s poškodeným alebo použitým obsahom, policajti vás napomenú alebo vám maximálne udelia pokutu. Padá aj pravidlo o povinnej oranžovej farbe. Farba lekárničky bude môcť byť akákoľvek. Označenie bielym krížom ostáva.

Novinkou je tiež zmena umiestnenia tohto povinného prvku výbavy áut. Lekárnička vo vozidle bude totiž musieť byť na „označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určeného pre cestujúcich.“ Takže nie v kufri, kde ju väčšina vodičov preváža, ale v kabíne! Ale nepodliehajte panike. Toto ustanovenie sa netýka priamo vodičov, ale výrobcov vozidiel. Nové autá, ktoré budú prechádzať procesom homologizácie, už budú musieť mať takéto miesto pre lekárničku vytvorené v interiéri. Inak nebudú typovo schválené. Povinnosť mať ju v kabíne sa teda bude týkať až majiteľov týchto áut.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárnička #autolekárnička
Články podľa značiek