Brusel plánuje zaviesť v autách ďalších 11 povinných prvkov. Lacné to nebude

Tak ako sa stali povinnými airbagy, ABS či ESP, budú od roku 2022 v autách ďalšie bezpečnostné systémy. Cieľom je nižšia nehodovosť. Na cenách áut sa to však nutne odrazí.

01.04.2019 19:00
debata (23)
K novým prvkom má patriť aj takzvaná... Foto: iStock
Detektor alkoholu K novým prvkom má patriť aj takzvaná alkoholická zámka, ktorá vám neumožní šoférovať pod vplyvom omamných látok.

Európska komisia podporila návrh nedávno prerokúvaný Európskym parlamentom. Ten počíta so zavedením ďalších povinných bezpečnostných systémov. O čiernych skrinkách, ktoré by zaznamenávali nehody, či o rýchlostnom asistentovi, ktorý upravuje rýchlosť vozidla na základe dopravného značenia, čím zabráni neúmernému prekročeniu povolených limitov, sa už diskutovalo. Napokon, niektoré vozidlá už tieto systémy majú. Napríklad aj monitoring jazdných prúdov, autonómne brzdy či sledovanie slepého uhla zrkadiel. Dôvodom je, že bez nich nemožno získať 5-hviezdičkové hodnotenie v testoch Euro NCAP.

Povinné však neboli. Výrobcovia len reagovali na tlak bezpečnostného konzorcia a skutočnosť, že bez piatich hviezdičiek z crashtestov sa dostávali do konkurenčnej nevýhody. Od roku 2022 by však mali byť tieto prvky v sériovej výbave. A to spolu s detekciou únavy vodiča, alkoholovou zámkou, ktorá vám neumožní štart pod vplyvom omamných látok, parkovacími kamerami, udržiavaním v jazdných prúdoch či kvalitnejšími bezpečnostnými pásmi a účinnejšou ochranou posádky pri bočnom náraze alebo rozšírením zóny nárazu hlavy pre chodcov a cyklistov.

Tieto kroky sú súčasťou snahy priblížiť sa v roku 2050 k nulovému počtu dopravných incidentov s fatálnymi a ťažkými zraneniami. Komisia predpokladá, že do roku 2038 sa zavedením nových prvkov podarí zachrániť 25 000 životov a predísť 140 000 vážnym zraneniam. Podľa komisie to bude zároveň krok k nástupu autonómnej premávky. Zaujímavé je, že nepredpokladá rast ceny vozidiel. S tým však zásadne nesúhlasia automobilky. Upozorňujú, že povinné nasadenie asistentov bude drahé a náročne, pritom prichádza v čase, keď musia investovať astronomické prostriedky do elektrifikácie vozidiel a nových pohonov. Návrh musí ešte schváliť Európsky parlament.

Ktoré asistenčné systémy sa stanú povinné

1. Autonómne brzdy
2. Alkoholová zámka
3. Monitoring únavy vodiča
4. Predchádzanie únavy vodiča
5. Čierna skrinka – ukladanie dát pri nehode
6. Vyspelejšie bezpečnostné pásy
7. Rozšírená zóna nárazu pre chodcov a cyklistov
8. Inteligentný obmedzovač rýchlosti
9. Asistent jazdných prúdov
10. Lepšia ochrana pri bočnom náraze
11. Zadná parkovacia kamera

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #asistenčné systémy #bezpečnostné systémy
Články podľa značiek