Vi Bilägare: Švédi otestovali ochranu nových áut proti korózii. Výsledky nepotešia

Hrdzavenie karosérie je jednou z najväčších obáv majiteľov áut. Korózia je častým dôvodom, prečo vozidlo neprejde technickou kontrolou. Aj u moderných automobilov sa môže stať, že sa objaví veľmi skoro.

01.04.2019 12:00
bromleyauto.com Foto:
Novinári zo švédskeho magazínu Vi Bilägare sa rozhodli otestovať odolnosť nových áut proti hrdzaveniu karosérie.
debata (5)
Problém s hrdzavením karosérie dnes netrápi motoristov tak ako kedysi. Povrchová úprava materiálov vystavených nečistotám a poveternostným podmienkam je na lepšej úrovni, no stále sú autá, ktoré zhrdzavejú skôr ako iné. Novinári zo švédskeho magazínu Vi Bilägare sa rozhodli otestovať odolnosť nových áut proti hrdzaveniu karosérie. Vďaka švédskym klimatickým podmienkam dokázali proces korózie urýchliť.

Skúšku podstúpilo 38 vozidiel. Autá jazdili v náročných podmienkach a vo vysokej vlhkosti, čo sú dva faktory, ktoré hrdzavenie podporujú najviac. Ak sa ochrana karosérie na nejakom mieste poškodí, prenikne doň vlhkosť a miesto začne korodovať. Pri teplotách pod bodom mrazu sa poškodená plocha zväčší a posypová soľ ešte proces zintenzívni.

Ako hodnotiacu škálu si Švédi zvolili hviezdičky. Auto mohlo získať od jednej do piatich hviezdičiek, pričom jedna znamenala najslabšiu ochranu a päť najsilnejšiu. Jedným z pozitívnych výsledkov je, že ani jedno vozidlo nezískalo len jednu hviezdičku. Na druhej strane dvojhviezdičkové hodnotenie dosiahlo až deväť modelov. Za zmienku určite stojí skutočnosť, že najväčšou skupinou medzi nimi sú japonské značky.

Medzi autami, ktoré dosiahli tri hviezdičky, nájdeme už aj európskych výrobcov vrátane Volva. To je pomerne prekvapujúce, keďže domáca značka by mala zohľadňovať škandinávske podmienky a zákazníci určite očakávajú vyššiu odolnosť karosérie prémiovej značky. S výsledkom tri hviezdičky skončilo aj SUV Jeep Compass a v Európe obľúbený model Dacia Duster.

Štyri hviezdičky z testu už možno považovať za uspokojivý výsledok. Tu nájdeme prevažne nemeckých výrobcov, ale aj Lexus a pomerne prekvapivo aj Renault a Seat. Podobne je to aj s najlepším päťhviezdičkovým hodnotením, ktoré získali len štyri modely. Z testovaných vozidiel sa najlepšie dokážu s hrdzou vyrovnať Audi A6, Audi A8, Mercedes-Benz triedy S a Renault Espace.

Výsledky testu korózie karosérie (Vi Bilägare)

Model Počet hviezdičiek
Audi A6 5
Audi A8 5
Mercedes-Benz triedy S 5
Renault Espace 5
Audi A4 4
BMW radu 1 4
Lexus LS500h 4
Mercedes-Benz triedy A 4
Opel Insignia Country Tourer 4
Renault Mégane Grandtour 4
Seat Arona 4
Volkswagen Golf/e-Golf 4
Volkswagen Passat/Passat Alltrack 4
Volkswagen Tiguan 4
Citroën C3 Aircross 3
Dacia Duster 3
Hyundai i30 Kombi 3
Hyundai Ioniq Electric 3
Jeep Compass 3
Kia Ceed 3
Opel Grandland 3
Peugeot 308 SW 3
Škoda Karoq 3
Volvo V60 3
Volvo XC40 3
Volkswagen T-Roc 3
Citroën C4 Cactus 2
Ford EcoSport 2
Ford Focus 2
Ford S-Max 2
Honda Civic 2
Honda Jazz 2
Kia Stonic 2
Nissan Leaf 2
Nissan Qashqai 2
Subaru XV 2

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korózia #korózia áut #Vi Bilägare
Články podľa značiek