iSeeCars: Toto je 10 áut, ktorých sa majitelia zbavia už po roku. O čom to hovorí?

Auto si zväčša nekupujeme preto, aby sme ho do roka predali. Ak však daný model nenaplní naše očakávania, stať sa môže aj to. Štatistika z USA ukazuje, že sa to týka najmä európskych prémiových modelov.

05.04.2019 06:00
debata (8)
V rebríčku áut, ktoré predajú prví majitelia do... Foto: iSeeCars
iSeeCars V rebríčku áut, ktoré predajú prví majitelia do jedného roka, nájdeme až tri BMW, ale aj Mercedes-Benz či Jaguar a Range Rover. Problém nemusí byť v kvalite, ale v rozpore medzi prehnanými očakávaniami a realitou.

Nebýva zvykom, aby si zákazníci kupovali autá a potom ich rýchlo predali. Zväčša má majiteľ auto aspoň tri roky, napríklad kým splatí lízing. Niektorí aj dlhšie ako desať rokov. Táto štatistika z USA však ukazuje, že existujú modely, ktoré zmenia prvého majiteľa za druhého v extrémne krátkom čase. Americká agentúra iSeeCars sa totiž zamerala práve na tento aspekt. Zo 44 miliónov predajov nových áut v USA z rokov 2017 a 2018 „vyfiltrovala“ pomocou VIN čísla desať modelov, ktoré ich majitelia kúpili ako nové a opäť predali od štyroch mesiacov do jedného roka.

Výsledkom je zaujímavý rebríček, ktorý zoraďuje modely podľa podielu „rýchlych predajov“ na celkovom počte predaných kusov. Prečo sa tak deje? Podľa šéfa iSeeCars Phonga Ly „nie je prekvapivé, že spotrebitelia menia autá rýchlo, pokiaľ majú dojem, že nenaplnili ich očakávania alebo je ich kvalita nízka“. Štatistiku teda bez servítky komentuje ako rebríček nespokojnosti alebo skôr sklamania. Samozrejme, rýchle predaje môžu mať aj iný dôvod. Často sa tak deje kvôli umelým registráciám áut na importérov alebo dílerov, ktorí nové auto prihlásia a až potom preň hľadajú skutočne prvého majiteľa.

Týchto áut sa v USA zbavujú majitelia do roka

Poradie Model Percento predaných
1. Mercedes-Benz C 12,4 %
2. BMW 3 11,8 %
3. Range Rover Discovery Sport 11,8 %
4. Range Rover Evoque 10,9 %
5. Mini Clubman 10,7 %
6. BMW X1 10,4 %
7. BMW X3 9,0 %
8. Nissan Versa Note 9,0 %
9. Jaguar XF 8,8 %
10. Nissan Versa 8,7 %
     

Môžu si tým polepšiť napríklad v štatistikách predajov, a tým aj v rebríčku úspešnosti značiek na danom trhu. Lenže iSeeCars na to myslel. Zo štatistík spoločnosť vyradila autá predávané ako nové s viac ako 800 najazdenými kilometrami a tiež autá predávané ako ojazdené s menej než 6 400 kilometrami. Tiež vyradila autá, ktorých sa v USA v sledovanom období predalo menej ako 50 000 kusov. Rebríček je zaujímavý aj pre nás Európanov. Figurujú v ňom totiž najmä európske prémiové značky. Nájdeme tu tri BMW, dva Range Rovery, Mercedes-Benz, Mini aj Jaguar. Zvyšok dopĺňajú dva mainstreamové Nissany.

Tak napríklad Mercedesu-Benz triedy C sa do jedného roka zbaví až 12,4 % majiteľov. To je trikrát viac, ako je priemer 3,4 %. Nasleduje BMW 3, teda najväčší konkurent Mercedesu C a dva Land Rovery – Discovery Sport a Range Rover Evoque. Aj v prípade Mini Clubmanu a BMW X1 platí, že do roka ich predá viac ako 10 % majiteľov. Stále podozrivo veľa v porovnaní s priemerom. Zastúpenie prémiových značiek vysvetľuje Ly kontrastom medzi realitou a ilúziou, ktorú vytvára marketing automobiliek. „Pre niektorých zákazníkov je daný model prvým dotykom s luxusnou značkou. Potom však zistia, že aj keď majú status, po ktorom túžili, tak dané modely, najmä v nižších stupňoch vybavenia, nenaplnia ich očakávania.“

Čo z toho celého vyplýva? Určite nie to, že BMW či Mercedes-Benz sú zlé alebo nekvalitné autá. Skôr ide o spomínaný rozpor medzi realitou a imidžom. Preto je dobré pri kúpe auta využiť testovaciu jazdu, a to s modelom, ktorý je vybavením a motorizáciou čo najbližšie k vami zamýšľanej kúpe. Ak si totiž vyskúšate 6-valcové BMW alebo Mercedes-Benz „naložené“ všetkými vychytávkami a následne si kúpite 4-valec takmer bez výbavy, rozdiel vo výslednom dojme môže byť naozaj diametrálny.

VIDEO: Prasknuté brzdy, spojka, čapy. Čo sa na aute kazí najviac? Pozrite si názor automechanika aj s názornou ukážkou.

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #iSeeCars
Články podľa značiek