Ford vyriešil problém 'bezkľúčových' krádeží. Geniálne jednoducho

Bezkľúčové odomykanie a štartovanie je pre dlhoprstých stále komfortnou bránou do státisícov moderných áut. Stačí lacný zosilňovač signálu a elektronika sa vzdá zlodejom akoby boli majiteľmi vozidiel. Teraz je tu riešenie. Má ho Ford a prekvapuje účinnosťou aj jednoduchosťou.

16.04.2019 12:00
debata (30)
Nové kľúče Fordu, určené pre bezkľúčové... Foto: Ford
Ford - kľúč Nové kľúče Fordu, určené pre bezkľúčové štartovanie a odomykanie, sú vybavené senzorom pohybu. Ak sa kľúč nehýbe viac ako 40 sekúnd, dôjde k jeho automatickej deaktivácii.

Škandál s nedostatočným zabezpečením vozidiel vybavených systémom, ktorý vás zbavuje nekomfortného vyberania kľúča z vrecka, sa začal už v roku 2016. Ukázalo sa, že toto zariadenie doslova otvára autá zlodejom. S takmer rovnakou ľahkosťou ako ich majiteľom. Stačí na to zosilňovač a prijímač signálu. Ešte v tom istom roku overil nemecký ADAC odolnosť bezkľúčového prístupu na 24 autách 20 značiek. Výsledky boli alarmujúce. Ani jedno z vozidiel simulovanému elektronickému útoku neodolalo. Každé auto bolo možné nielen odomknúť, ale aj naštartovať.

Ešte horšie správy prišli začiatkom tohto roka, keď sa experti britského magazínu Which? a opäť nemeckého automotoklubu ADAC, rozhodli preveriť, či sa odvtedy niečo zmenilo. Automobilky totiž tvrdili, že urobili potrebnú nápravu a že ich autá už nie sú ľahkou korisťou dlhoprstých. Test 237 nových modelov áut vybavených bezkľúčovým prístupom však ukázal pravý opak. Až 230 z nich sa dalo opäť s použitím zosilňovača signálu odomknúť a naštartovať a štyri bolo možné naštartovať. Neboli to veru dobré správy. Odolali len tri modely – elektrický Jaguar i-Pace, Land Rover Discovery a Range Rover. Všetky tri z koncernu Jaguar Land Rover.

Britská automobilka totiž vybavila tieto autá senzormi, ktoré vedia na základe dĺžky trvania signálu presne spočítať vzdialenosť kľúča od vozidla. Ak je vzdialenosť väčšia, ako je povolené, auto nie je možné odomknúť ani naštartovať. A teraz sa k Britom pridáva americký Ford. Prichádza s riešením, ktoré je prekvapivo účinné a ešte k tomu priam primitívne jednoduché. Kľúč je totiž vybavený senzorom pohybu. Ak sa 40 sekúnd nehýbe, kľúč sa deaktivuje a prestane komunikovať. Jeho signál nie je možné zachytiť, a teda ani zosilniť. Takže, ak prídete domov a kľúč si položíte kdesi na poličku alebo v kaviarni na stôl, zlodeji nemajú po 40 sekundách šancu.

Kľúč sa aktivuje až pri opätovnom pohybe. Novým systémom sú už vybavené kľúče všetkých nových modelov Ford Fiesta a Ford Focus. Ford ho dokonca ponúkne aj majiteľom ostatných vozidiel s bezkľúčovým štartovaním a odomykaním za poplatok približne 80 eur. Teda aj tým starším. Inštalácia má podľa automobilky trvať približne hodinu. „Sme radi, že prichádzame s účinným riešením, ktoré je možné dostať k majiteľom Fordov veľmi rýchlo,“ povedal bezpečnostný expert automobilky Simon Hurr. Tí ostatní si musia pomôcť sami. Napríklad trikmi, ktoré odporučil majiteľom dotknutých vozidiel už dávnejšie nemecký ADAC.

Môžete mať doma kľúč napríklad v chladničke alebo ho nosiť zabalený v alobale. Táto metóda signál kľúča „zatieni“, takže ho nemožno zachytiť. Je to však dosť nepraktické. Museli by ste totiž kľúč pri otváraní auta vždy vyberať z ochranného puzdra. ADAC preto motoristom radí, aby túto komfortnú funkciu deaktivovali. Návod nájdu v príručke vozidla. Najlepšou ochranou je však výber auta, ktoré má klasické otváranie a štartovanie pomocou kľúča. Vyzerá to možno trochu retro, ale vyhnete sa spomínaným rizikám. Samozrejme, aj tu treba pri odchode skontrolovať, či je auto zamknuté. To pre prípad, že by váš signál pri zamykaní rušili zlodeji signálom z iného kľúča, čo zabráni jeho zamknutiu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #bezkľúčové odomykanie #bezkľúčové štartovanie
Články podľa značiek