iSeeCars: Toto je 14 áut, v ktorých sa umiera najčastejšie!

Americký rebríček ukazuje, že v 14 modeloch áut je dvakrát vyššie riziko smrteľnej nehody. Sú medzi nimi najmä malé a športové modely. Príčiny sú rôzne.

20.05.2019 06:00
debata (3)
Mitsubishi Mirage, u nás známe ako Space Star,... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Mirage Mitsubishi Mirage, u nás známe ako Space Star, má za Atlantikom najväčší výskyt smrteľných nehôd.

Máloktorá automobilka si dnes trúfne ignorovať bezpečnosť. Málo hviezdičiek v európskych crashtestoch Euro NCAP či v americkom hodnotení NHTSA sa môže rýchlo premietnuť do klesajúcich predajov. Napriek tomu sú na trhu stále autá, kde je riziko nehody s vážnymi či dokonca fatálnymi následkami vyššie. Práve na to sa pozrela americká organizácia iSeeCars. Tá analyzovala dáta o úmrtiach v autách modelových rokov 2013 až 2017 podľa štatistík amerického systému hlásenia úmrtí (FARS). Porovnala ich pritom s viac ako 25 miliónmi registrovaných áut z rovnakého časového obdobia.

Aby boli výsledky čo najobjektívnejšie, škrtlo iSeeCars exotické modely alebo autá, ktoré mali menej ako 20 nehôd. Na vrchol tohto negatívneho rebríčka sa dostalo štrnásť modelov, pri ktorých sa ukázalo riziko účasti na smrteľnej nehode až dvakrát vyššie, ako je bežný priemer. Najhoršie dopadli malé mestské modely a tiež tie športové. Úplne najhoršie skončilo Mitsubishi Mirage, ktoré sa v Európe predáva pod označením Space Star. Na miliardu najazdených míľ pripadá až 10,2 exemplárov zapojených do nehody s fatálnymi následkami. Nasleduje americký superšport Chevrolet Corvette a Honda Fit, u nás známa ako Honda Jazz.

Oveľa lepšie na tom nie je ani Chevrolet Corvette. Foto: Corvette
Chevrolet Corvette Oveľa lepšie na tom nie je ani Chevrolet Corvette.

V zozname najrizikovejších však nájdeme napríklad aj kupé Subaru BRZ, kultový Nissan 370Z či crossover Kia Soul, Kiu Rio, Nissan Note, jednoducho, množstvo modelov predávaných bežne aj v Európe. Čím je to dané? Šéf iSeeCars Phong Ly tvrdí, že napriek pokroku v bezpečnosti sú malé autá stále v nevýhode oproti väčším, pokiaľ sa zúčastnia na skutočne vážnych dopravných nehodách. Pomer fatálnych nehôd pri nich predstavuje 4,5 vozidla na miliardu najazdených míľ, čo je skoro dvojnásobok priemeru. Rolu môže hrať aj fakt, že najnovšie bezpečnostné technológie sa do nich dostávajú neskôr ako do väčších a drahších modelov.

Ešte vyšší pomer, až 4,6 vozidla na miliardu míľ, však pripadá na spomínané športové autá. iSeeCras to zdôvodňuje tým, že sú konštruované na vysokú rýchlosť a akceleráciu, čo ich majitelia aj využívajú. Potom vyšší počet nehôd, aj tých smrteľných, neprekvapí, hoci sú skôr na konte vodičov ako samotných áut. No i tak sa ukázalo, že americké crashtesty IIHS v podstate zodpovedajú realite. Modely ako Mitsubishi Space Star, Nissan Note, Dodge Challenger alebo Subaru BRZ, ktoré nájdeme v negatívnej bilancii, si totiž z nárazových skúšok za Atlantikom naozaj odniesli zlé hodnotenie.

Autá s najväčším rizikom fatálnej nehody

Poradie Model Počet áut s fatálnou nehodou na miliardu míľ
1. Mitsubishi Mirage 10,1
2. Chevrolet Corvette 9,8
3. Honda Fit 7,7
4. Kia Forte 7,4
5. Chevrolet Spark 7,2
6. Subaru BRZ 6,9
7. Nissan 370Z 6,2
8. Nissan Versa 6,1
9. Kia Rio 5,9
10. Dodge Challenger 5,8
11. Chevrolet Camaro 5,5
12. Kia Soul 5,3
13. Hyundai Veloster Turbo 5,2
14. Nissan Versa Note 5,2

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #iSeeCars #smrteľné nehody
Články podľa značiek