iSeeCars: Toto je 10 áut, ktorým sú majitelia najvernejší

Čo je najlepším kritériom, podľa ktorého možno posúdiť, že auto je spoľahlivé? No predsa, ak si ho jeho majitelia nechávajú dlhé roky. Inak by ho predali.

21.06.2019 06:00
debata (9)
Chevrolet Corvette je autom, ktoré si zákazníci... Foto: Chevrolet
Chevrolet Corvette Stingray Chevrolet Corvette je autom, ktoré si zákazníci nekupujú preto, že ho potrebujú. Jednoducho si ním urobia radosť. A majú k nemu taký blízky vzťah, že si ho nechávajú mnoho rokov. Dokonca najdlhšie zo všetkých áut na americkom trhu. Podobne je na tom Ford Mustang.

Auto si nechávajú majitelia dlhé roky z niekoľkých dôvodov. Buď nemajú dostatok prostriedkov na nové, svoje auto milujú, alebo sú s ním jednoducho spokojní. Kým prvý dôvod bol aktuálny viac-menej pred pár desiatkami rokov a druhý je skôr výnimkou, tretí je najčastejší. Zároveň vypovedá o jednej podstatnej veci. Autá, ktoré ostávajú v garáži prvého majiteľa dlhšie ako tie ostatné, sú s najväčšou pravdepodobnosťou spoľahlivé a kvalitné. A presne o nich bude reč.

Honda Accord je na druhej priečke z pohľadu... Foto: Honda
Honda Accord Honda Accord je na druhej priečke z pohľadu vernosti zákazníkov. A vôbec, Honda je v tomto rebríčku najúspešnejšia. V prvej desiatke má až tri modely. Aj Civic a CR-V.

Americká agentúra iSeeCars totiž analyzovala dáta ponuky jazdených áut v USA, ktoré predávajú ich prví majitelia. A nebolo ich málo. Do prieskumu sa dostalo 15,7 milióna vozidiel, čo je naozaj relevantné číslo. Cieľom bolo zistiť, ktoré nové autá si nechávajú majitelia dlhšie ako ostatné. Výsledkom je rebríček modelov, s ktorými sa lúčia ich majitelia najťažšie. A keďže ide o trh za Atlantikom, vybrali sme z neho desať, ktoré poznáme aj z európskych ciest. Asi neprekvapí, že viac ako 50 % z nich pochádza od japonských výrobcov.

VW Passat je jediným európskym zástupcom v... Foto: Volkswagen
VW Passat - USA 2019 VW Passat je jediným európskym zástupcom v rebríčku. Umiestnil sa na štvrtej priečke spolu s Mazdou 6.

Štúdia ukazuje, že niektoré autá strávia v garáži svojich prvých majiteľov priemerne aj viac ako sedem či osem rokov. Samozrejme, niektoré z nich majitelia predajú oveľa skôr, povedzme už po dvoch či troch rokoch, po splatení lízingu, no potom je tu skupina vlastníkov, ktorá si ten istý model nechá aj viac ako 15 rokov. Takže ide o priemer, na základe ktorého si môžeme urobiť predstavu o tom, ktoré autá dlhodobo vyhovujú najväčšiemu množstvu ľudí. A ako to dopadlo? Na čele je tak trochu výnimka. Je ňou Chevrolet Corvette.

Toyota je zastúpená až dvoma modelmi – Corollou... Foto: Toyota
Toyota-Corolla EU-Version 2014 Toyota je zastúpená až dvoma modelmi – Corollou a SUV RAV4. Obe si nechávajú americkí majitelia v garáži viac ako sedem rokov.

Americký superšport, s priemernou dĺžkou vlastníctva deväť rokov, totiž reprezentuje práve skupinu áut, ktoré majitelia milujú, takže sa s nimi lúčia len veľmi ťažko. Na druhej priečke je však už auto, pri ktorom možno predpokladať, že jeho majitelia sú s ním naozaj spokojní. Hovoríme o Honde Accord, ktorá ostáva v garáži prvého majiteľa priemerne 8,3 roka. Tretiu priečku obsadil Ford Mustang, kde hrajú prvé husle opäť emócie. Tiež si ho majitelia nechávajú viac ako osem rokov. Na štvrtom mieste prekvapí VW Passat, ktorý je jediným európskym predstaviteľom v TOP 10.

S priemerným časom vlastníctva 7,9 roka je na tom rovnako ako japonská Mazda 6. Jeepy nie sú síce vychýrené spoľahlivosťou, ale majú čosi do seba. A tak si luxusný Gran Cherokee delí šiestu a siedmu priečku spolu s nezničiteľnou Toyotou Corolla. A záver rebríčka patrí už len Japoncom. Nasledujú Honda Civic, konkurent Corolly, Honda CR-V, konkurent Toyoty RAV4. A práve tá náš rebríček uzatvára. Prví majitelia ju vlastnia priemerne sedem rokov. Z tabuľky zároveň vyplýva, že najväčšiu vernosť preukazujú zákazníci značke Honda. V prvej desiatke má až tri modely a ak by sme z nich vyškrtli tie ovplyvnené emóciami, tak je vďaka Accordu aj celkovým víťazom.

Toto sú najdlhšie vlastnené autá prvými majiteľmi

Poradie Model Priemerný počet rokov
1. Chevrolet Corvette 9,0
2. Honda Accord 8,3
3. Ford Mustang 8,1
4.–5. VW Passat 7,9
4.-5. Mazda 6 7,9
6.-7. Jeep Grand Cherokee 7,8
6.-7. Toyota Corolla 7,8
8.-9. Honda Civic 7,6
8.-9. Honda CR-V 7,6
10. Toyota RAV4 7,0

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #iSeeCars
Články podľa značiek