Čo znamenajú kontrolky a kedy je dôvod na paniku? Dôležitá je farba!

Varovný systém kontroliek trochu pripomínajú semafor. Vyznať sa v ňom niekedy nie je jednoduché.

31.07.2019 06:00
debata (2)
Moderné autá používajú desiatky kontroliek.... Foto: Britannia Rescue
Britannia Rescue - kontrolky v autách Moderné autá používajú desiatky kontroliek. Problémom je aj ich nejednotnosť. Na palubných doskách pätnástich najpredávanejších áut vo Veľkej Británii napočítali experti Britannia Rescue 99 rôznych piktogramov, pričom len 12 z nich bolo zhodných

Viete, čo znamenajú kontrolky v autách? Ak sa po otočení kľúčikom v spínacej skrinke rozsvietia všetky naraz, pripomína prístrojový panel tak trochu „vianočný stromček“. Niektoré autá ich majú viac ako 40! Ak je všetko v poriadku, väčšina z nich zhasne a vy máte od vozidla povolenie na štart. Lenže nie vždy sa tak stane. A navyše, kontrolné svetlo môže začať svietiť aj počas jazdy. Kto by sa v tom však vyznal? Jednoduché to nie je. Čím sú autá zložitejšie a čím viac elektroniky obsahujú, tým rastie aj pravdepodobnosť zlyhania nejakého systému a tomu úmerne aj výstražných symbolov.

Aby to bolo ešte zložitejšie, výrobcovia sa nikdy nezjednotili v piktogramoch. Každá automobilka či koncern si razí v diagnostickom komunikačnom systéme tak trochu vlastnú politiku. Potom sa nemožno čudovať, že podľa štúdie britskej odťahovacej služby Britannia Rescue nepozná význam kontroliek až 98 % britských vodičov. Horšie je, že dokonca ani tých základných, ktoré sú zväčša unifikované. A nie je dôvod si myslieť, že u nás to bude inak. Podstatné je preto vedieť, že na vážnosť situácie upozorňujú kontrolky najmä svojou farbou. Nie vždy treba podliehať panike.

Čo znamenajú kontrolky

Kontrolky - koncern VW Foto: Škoda-Auto
Kontrolky - koncern VW Kontrolky - koncern VW

Je to podobné ako na semafore. Kontrolky sú zelené, oranžové a červené. Výnimkou je kontrolka diaľkových svetiel, ktorá svieti namodro. Zelené svetlo má len informatívny charakter. Znamená, že nejaký systém alebo daná funkcia je aktívna. Napríklad, že vám svietia stretávacie svetlá. Pri zelených kontrolkách máte teda „cestu voľnú“. Horšie to je, keď sa rozsvieti nejaká oranžová kontrolka. Opäť to však nie je dôvod zmätkovať. Auto vás len upozorňuje na to, že nejaká jeho súčasť si čosi pýta. Tak napríklad doliať olej, čistiacu zmes do ostrekovača alebo na to, že máte nízku hladinu paliva či nízky tlak v pneumatikách.

S oranžovými kontrolkami je to však podobne ako s oranžovým svetlom na semafore. Nikdy nesvieti dlho. Takže z oranžovej výstrahy sa môže stať ľahko červená. A to sme už pri farbe, ktorá si vyžaduje okamžitú pozornosť. Je to jednoznačný dôvod na zastavenie, pokiaľ možno na bezpečnom mieste. Červené kontrolky vás napríklad môžu informovať o nedostatočnom tlaku oleja v motore, čo môže viesť k jeho prehriatiu a zadreniu, alebo o zlyhaní systému bŕzd únikom brzdovej kvapaliny či o tom, že alternátor nedobíja batériu. Takže potenciálny počet ďalších kilometrov je veľmi obmedzený.

Samozrejme, v niektorých prípadoch nie je nevyhnutné okamžite zastaviť, ale na to by ste sa rozhodne nemali spoliehať, ak presne neviete, aký máte problém a aké je riešenie. Všetky kontrolky, ako aj ich význam nájdete v návode na obsluhu, ktorý dostanete k vozidlu. Tam môžete problém presne identifikovať. Len pri dovezených autách zo zahraničia musíte počítať s tým, že „manuál“ môže byť v jazyku, ktorému nerozumiete. Aby ste sa lepšie zorientovali, čo jednotlivé symboly znamenajú, prinášame infografiku, ktorú pripravila spoločnosť Škoda. A keďže ide o značku koncernu VW, symboly platia aj pre ostatné značky tejto skupiny. Nájsť by ste si preto mali aj tie svoje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #kontrolky
Články podľa značiek