Euro NCAP rozdalo 35 hviezd. Päť ich má Kamiq, Korando aj Focus

V najnovšom kole nárazových testov Euro NCAP sa zúčastnilo sedem nových áut. K prekvapeniam nedošlo. A ak, tak len k tým pozitívnym. Všetci účastníci majú totiž plný počet piatich hviezdičiek. Medzi nimi aj nové boleslavské SUV Kamiq. Ford Focus si zas napravil renomé. Mierne zaostával len kórejský SsangYong Korando.

06.09.2019 12:00
debata
S crashtestami nemajú problémy ani... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Mercedes-Benz EQC S crashtestami nemajú problémy ani elektromobily. Najnovším dôkazom je Mercedes-benz EQC. I keď v ochrane chodcov mierne zaostával.

Zdá sa, že bezpečnostné odporúčania Euro NCAP berú výrobcovia naozaj vážne. V sérii osadzujú nové modely autonómnymi brzdami či monitoringom jazdných prúdov. Čoraz menej sa tak stretávame s dvojitým hodnotením modelov – tých ktoré dané systémy nemajú a tých, ktoré sú bezpečnostným balíkom vybavené. Dôkazom je aj najnovšie kolo nárazových testov bruselského Euro NCAP. Ani jednému zo „siedmich statočných“ asistenčné systémy nechýbali. Z toho istého dôvodu sa ale z crashtestov stáva tak trochu „nuda“.

Škoda Kamiq patrila percentuálne vo všetkých... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Škoda Kamiq Škoda Kamiq patrila percentuálne vo všetkých disciplínach k najlepším. Výsledky bočného nárazu a nárazu na stĺp si ale Kamiq požičal z nedávno testovanej Scaly.
Euro NCAP - 2019 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - 2019 Euro NCAP - 2019

Jednoducho, všetkých sedem áut, či už išlo o nové Boleslavské SUV Kamiq, kórejské SUV SsangYong Korando, elektrické SUV Mercedes-Benz EQC, stuttgartske kupé CLA, mníchovský roadster BMW Z4, nové Audi A1 a Ford Focus, získalo plné 5-hviezdičkové hodnotenie. A tesné bolo aj z pohľadu hodnotenia jednotlivých disciplín. V ochrane dospelých sa percentuálny rozptyl pohyboval od 95 do 97 %. Výnimkou bol iba SsangYong, ktorý stačil len na 88 %. Podobne to bolo v ochrane detí – autá získali od 81 do 91 %, pričom najlepší bol Merceds-Benz CLA.

Ford Focus absolvoval crashtesty už vlani a to... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Ford Focus Ford Focus absolvoval crashtesty už vlani a to s 5-hviezdičkovým hodnotením. To napriek problémom s ochranou dospelých. Prepracovanie sedadiel a hlavových opierok mu ale tentoraz prinieslo zlepšenie výsledkov z pôvodných 85 na 96 %.

Väčšie rozdiely nájdeme v ochrane chodcov. Tam sa spektrum pohybovalo od 68 do 91 %. Najhorší bol opäť SsangYong. Najviac bodovali Mercedes-Benz CLA a rodster BMW Z4. Mercedes-Benz EQC a Ford Focus stačili na 75, respektíve 72 % a Audi A1 na 73 %. Hodnotenie asistenčných systémov od 75 do 80 % len potvrdzuje razantný nástup elektronických pomocníkov. Prím ale hralo Audi A1 so svojimi 81 percentami. Pre náš trh najzaujímavejší model, Škoda Kamiq, patril vo všetkých disciplínach k tým lepším. A nič iné sa vzhľadom na výborné hodnotenie Scaly, ktorá prešla bruselským peklom len nedávno, neočakávalo.

Aj roadster môže byť bezpečný. A to dokonca pre... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - BMW Z4 Aj roadster môže byť bezpečný. A to dokonca pre chodcov. Jeho aktívna kapota sa postarala o najlepšie hodnotenie v tejto disciplíne. Navyše si v porovnaní s minulou generáciou BMW Z4 polepšilo až o dve hviezdičky.

Komisári si dokonca trochu uľahčili prácu. Kamiq absolvoval len čelný náraz. Ostatné výsledky prevzalo Euro NCAP práve z nového hatchbacku. Napokon, Kamiq je v podstate len out-doorovou verziou Scaly s identickou technikou aj bezpečnostným vybavením. Odlišné rozmery ani odlišnú svetlú výšku organizácia nepovažovala za tak zásadné, aby mohli spôsobiť rozdiely v hodnotení. Spomeňme ešte Ford Focus. Ten síce získal päť hviezdičiek už vlani, ale s odporúčaním prepracovať sedadlá a opierky hláv. Ford to aj urobil, čo bolo korunované zlepšením jeho výsledkov v ochrane dospelých z vlaňajších 85 na 96 %. A BMW Z4 si zas napravilo trojhviezdičkovú hanbu predošlej generácie.

Kórejksý SsangYong dobieha náskok konkurencie... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - SsangYong Korando Kórejksý SsangYong dobieha náskok konkurencie rýchlym tempom. Nasadenie asistenčných systémov do SUV Korando mu po prvýkrát v histórii prinieslo 5-hviezdičkové hodnotenie.

Výsledky EuroNCAP (september 2019)

Model Hviezdičky Dospelí Deti Chodci Asist. systémy
Audi A1 5 95 % 85 % 73 % 80 %
BMW Z4 5 97 % 87 % 91 % 76 %
Ford Focus 5 96 % 87 % 72 % 75 %
Mercedes-Benz CLA 5 96 % 91 % 91 % 75 %
Mercedes-Benz EQC 5 96 % 90 % 75 % 75 %
SsangYong Korando 5 88 % 85 % 68 % 74 %
Škoda Kamiq 5 96 % 85 % 80 % 76 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Mercedes-Benz CLA #Audi A1 #BMW Z4 #Škoda Kamiq #Mercedes-Benz EQC #SsangYong Korando
Články podľa značiek