RAC: Toto je 10 rád ako ‘nezabiť‘ akumulátor

Čoskoro sa začnú chladnejšie dni. A to je pre vaše auto „zaberák“. Zvlášť pre jeho akumulátor. Britský autoklub RAC preto radí, ako sa vyhnúť problémom. Stačí pár úkonov.

24.09.2019 16:00
debata (10)
Vybitá batéria vo vozidle vám môže spôsobiť... Foto: RAC
Akumulátor Vybitá batéria vo vozidle vám môže spôsobiť veľké problémy. Venovať je trocha pozornosti preto nezaškodí. A v prípade krízy sa zídu štartovacie káble.

Akumulátor je síce pomerne malý komponent auta, ale môže vám spôsobiť veľké problémy. Bez nabitej batérie jednoducho nenaštartujete. To môže byť veľký škrt cez rozpočet nielen cestou do práce či školy, ale aj na rodinnej dovolenke. A keďže „smrť“ akumulátora prichádza často bez varovania, je lepšie sa oň zaujímať, skôr ako sa tak stane. Britský autoklub RAC má pre motoristov desať jednoduchých rád. Vďaka nim by nemalo dochádzať ku krízovým situáciám.

1. Jazdite aj dlhšie trasy

Nedostatočné nabitie môžu mať na svedomí výlučne krátke jazdy. Jednoducho sa počas nich batéria nestihne dostatočne nabiť. Občasné dlhšie trasy akumulátoru veľmi prospejú. Najmä v zime, keď trpí nízkymi teplotami a vysokými odbermi energie. Riešením môže byť externá nabíjačka, ale ak parkujete na ulici, asi vám nepomôže.

2. Vypínajte externé spotrebiče

Pri niektorých autách sú zásuvky či USB porty aktívne aj vtedy, ak máte vypnuté zapaľovanie. Pripojený tablet alebo notebook zabudnutý v aute vám tak môže batériu počas dlhého státia celkom „vyšťaviť“, podobne ako zapnuté osvetlenie kabíny. Preto sa oplatí skontrolovať, či vo vozidle neostali zapojené nejaké spotrebiče.

3. Pri štartovaní zošliapnite spojku

Veľa áut bez stlačenej spojky už ani nenaštartujete, ale to neznamená, že také nie sú. So stlačeným pedálom spojky akumulátoru veľmi pomáhate. Mať neutrál nestačí. Počas štartu nemusí vďaka tomu štartér prekonávať zbytočný odpor a zvyšovať odber z akumulátora.

4. Batériu treba občas skontrolovať

Súčasné akumulátory sú bezúdržbové. Nemusíte už kontrolovať hustotu elektrolytu a nalievať do nich destilovanú vodu. Občasná kontrola však nezaškodí. Ak napríklad dolievate vodu do ostrekovača, pozrite sa aj na batériu. Napríklad, či má dostatočne pevné spojenie s pólmi. Uvoľnené svorky znamenajú straty pri nabíjaní aj odbere.

5. Kontrolujte elektrickú sústavu vozidla

Ak nie sú v poriadku elektrické systémy, ktoré na akumulátor nadväzujú, v poriadku nebude čoskoro ani samotná batéria. Dôjsť môže ľahko k prebíjaniu alebo nedostatočnému nabitiu. Tieto poruchy však musí riešiť servis.

6. Neignorujte varovné znamenia

Zhoršené štartovanie, napríklad nezvyčajne dlhý štart, je jasným signálom, že čosi nie je v poriadku. Nikdy takéto varovania nehádžte za hlavu. A už vôbec nie v prípade, ak vám na prístrojovej doske svieti kontrolka.

7. Na akumulátor „netlačte“

Batéria sa sama nikdy nedobije. Je preto zbytočné skúšať opätovné štarty, ak auto jednoducho naštartovať nechce. Akumulátor tým len trpí. Dokonca ho môžete zničiť tak, že sa už nebude dať dobiť.

8. Buďte pripravení na kolaps

Najlepším riešením pri nečakanom vybití batérie je mať pri sebe štartovacie káble. Možno ich použijete v živote len párkrát, ale v krízovej situácii sú doslova požehnaním. A navyše nie sú drahé. Určite si ich kúpte.

9. Nezanedbávajte starostlivosť o vozidlo

Zle udržiavané vozidlo môže spôsobiť ďalšie zvýšené namáhanie akumulátora. Napríklad podhustené pneumatiky či nesprávne pracujúci motor. Dobrá starostlivosť o auto má tak priamy vplyv aj na životnosť batérie.

10. Keď všetko zlyhá, nerobte paniku

Každý akumulátor raz vypovie službu. A stať sa môže i to, že zlyhá ten nový. Napríklad ak máte tú smolu a v aute sa nachádza chybný exemplár. RAC preto motoristom radí, aby nepanikárili. Ak ostanete kvôli nefunkčnej batérii stáť kdesi na kraji cesty, myslite najmä na bezpečnosť. Sami si neporadíte, preto si zavolajte asistenčnú službu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #autobatéria #batéria #akumulátor #RAC
Články podľa značiek