Pozor! Až 68 % inzerátov na autá „tají“ VIN kód. Nejde o náhodu.

Chystáte sa kúpiť ojazdené auto a sledujete ponuky na internetových portáloch? Znakom rizika môže byť absentujúci alebo nesprávny VIN kód v inzeráte. Bohužiaľ, je to bežná prax. Nie vždy pritom ide o náhodu.

27.09.2019 06:00
debata (3)
Výrobný kód vozidla, takzvaný VIN kód, je... Foto: Audi
Audi - VIN Výrobný kód vozidla, takzvaný VIN kód, je mimoriadne dôležitý údaj pri kúpe ojazdeného vozidla. Umožňuje vám totiž na špecializovaných databázach preveriť skutočný stav kilometrov aj to, či bolo auto havarované, odcudzené, alebo je zaťažené lízingom.

Takmer v troch pätinách inzerátov (57 %) na ojazdené autá nie je uvedený VIN kód vozidla. Navyše, zo 43 % inzerátov s udaným VIN kódom je v každom štvrtom prípade chybný, teda taký, ktorý k danému vozidlu nepatrí, alebo nie je kompletný. Dôsledkom je, že záujemcovia o kúpu áut si nemôžu pri týchto autách overiť ich pôvod vrátane počtu najazdených kilometrov bez toho, aby nemuseli kontaktovať predajcu. Bohužiaľ, z veľkej časti nejde o nedôslednosť či chybu, ale o zámer, tvrdí spoločnosť Cebia na základe prieskumu veľkých aj menších internetových autobazárov.

Podľa Cebie nezverejňujú predajcovia tieto údaje preto, aby kupujúci nemal možnosť overiť si, že predávané vozidlo ma stočený tachometer, je staršie, ako je uvedené, alebo bolo havarované. Absencia VIN kódu tak často kryje nekalé praktiky pri predaji jazdených áut. „Urobili sme analýzu viac ako pol milióna inzerátov z veľkých portálov a zistili, že obrovská časť neuvádza alebo uvádza nesprávne kódy,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Cebia Martin Pajer. Časť predajcov tak zas koná zámerne, pretože nechce, aby si ich inzerciu mapovala konkurencia. V takomto prípade by ale mali poskytnúť VIN kód záujemcovi aspoň na vyžiadanie.

„Niekto, kto si kupuje staršie vozidlo raz za desať rokov a nemá prehľad o podvodných praktikách, môže považovať vyžiadanie VIN kódu za zbytočnú komplikáciu. Práve na to sa predajcovia áut z druhej ruky spoliehajú. Potom sa ale môže ľahko stať, že kupujúci zaplatí stovky či dokonca tisíce eur zbytočne za auto, ktoré takú hodnotu nemá,“ varuje Pajer. Zvlášť rizikové sú inzeráty na menších predajných portáloch. Cebia tvrdí, že práve tam je ochota poskytnúť kupujúcemu informácie najnižšia. Naopak, na renomovaných portáloch, prevádzkovanými priamo automobilkami a jej oficiálnymi dílermi, sú VIN kódy samozrejmosťou. Chyby sa nájdu, ale v pár inzerátoch.

Ak VIN kód v inzeráte chýba, je to znamením, že... Foto: General Motors
Tachometer - odometer Ak VIN kód v inzeráte chýba, je to znamením, že predajca nechce, aby ste sa o jeho ponuke dozvedeli pravdivé informácie, napríklad o počte najazdených kilometrov.

Situácia teda nie je zďaleka ideálna, no napriek tomu sa stav v porovnaní s minulosťou zlepšil. Ešte zhruba pred siedmimi rokmi neobsahovali VIN kódy prakticky žiadne inzeráty. Cebia motoristom radí, aby sa preto VIN kódu rozhodne dožadovali. Pokiaľ sa však bude predajca zdráhať, alebo dokonca informáciu poskytnúť odmietne, mal by sa záujemca zaujímať o iné auto, kde je výrobný kód uvedený a kde si môže preveriť históriu a skutočný stav najazdených kilometrov vozidla. Lenže ani zverejnenie VIN kódu nemusí byť zárukou, že auto je v poriadku. Obrovský počet predajcov totiž predáva autá so stočenými tachometrami a zatajenými chybami, bez toho, aby o tom sami vedeli.

Pretočený tachometer pritom predražuje kúpu auta až o 20 %. Podobnú sumu tak potom kupujúci investuje ešte raz v priebehu ďalších rokov z dôvodu neočakávaných opráv. Cebia odporúča aby kupujúci využili rôzne databázy, napríklad Autotracer, kde stačí zadať jediný údaj – VIN kód vozidla. Vďaka tomu sa okamžite dozvie, či vozidlo má, alebo nemá nepravdivý údaj najazdených kilometrov, či bolo havarované, ako bolo servisované, či nie je evidované ako odcudzené, či nie je zaťažené lízingom, alebo spotrebiteľským úverom, ale aj to, aká je jeho približná trhová hodnota, skutočný rok výroby a či vozidlo skutočne obsahuje deklarovanú výbavu.

Tieto údaje pochádzajú z domácich aj zo zahraničných zdrojov vrátane polície, lízingových a finančných inštitúcií, autorizovaných a neautorizovaných servisov, poisťovní či aukčných portálov a staníc technickej kontroly. Preverením vozidla pred kúpou sa tak môžete vyhnúť veľkým finančným stratám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cebia #autobazár #VIN kód #ojadené autá
Články podľa značiek