Toyota Supra: Japonská ikona sa vracia do servisu. Zvoláva ju BMW!

Reinkarnovaná Toyota Supra má problém. Nie je zásadný, no i tak na seba púta pozornosť. Nebýva totiž zvykom, aby „zvolávačku“ nejakého modelu organizoval iný výrobca. Ale presne to sa práve stalo.

04.10.2019 16:00
debata
Nová Toyota Supra sa dostala k zákazníkom len... Foto: Toyota
Toyota Supra GR - 2019 Nová Toyota Supra sa dostala k zákazníkom len tento rok. Niektoré exempláre však majú problém s bezpečnostným pásom.
Nie je tajomstvom, že nová Toyota Supra vznikla len vďaka kooperácii s BMW. Prísť dnes s výkonným kupé, od ktorého nemožno očakávať masové predaje, je totiž drahé a nerentabilné. Japonská a nemecká automobilka tak spojili svoje sily. Mníchovským pendantom Supry je nový roadster Z4. Oba modely schádzajú z liniek rakúskeho závodu Magna Steyr v Grazi. A teraz má jedna z dvojvaječných dvojičiek problém. Je ňou práve Supra. Podľa správy amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA je výrobnou chybou zle navarené vodiace oko bezpečnostného pásu, čo by mohlo teoreticky viesť k zraneniu v prípade nehody.

Preto neprekvapí, že nové Supry sa budú musieť vrátiť do servisu. Podľa webu Motor1 ide však skôr o preventívnu akciu, ktorá sa týka len siedmich exemplárov, z toho štyroch, ktoré ešte neskončili u zákazníkov. Takže, o čom je reč? Automobilky musia predsa bežne zvolávať tisíce a niekedy milióny áut, u ktorých sa objaví skutočné či potenciálne riziko. Na „zvolávačke“ Supry je však predsa len čosi výnimočné. Zákazníkov totiž o probléme neinformovala Toyota, ale BMW! A BMW aj celú servisnú akciu organizuje. To veru nebýva zvykom. Dôvodom je spoločná európska produkcia, ktorú má pod patronátom práve nemecká strana.

Voči trom zákazníkom bude pritom Toyota postupovať veľkoryso. Ak sa totiž problém s bezpečnostným pásom potvrdí, klient dostane celkom novú Supru. Opravovať sa nič nebude. Aj to naznačuje, ako Toyote na Supre a jej imidži záleží. Najmä ak v súčasnosti bojuje s kritikou fanúšikov tejto japonskej driftérskej modly. Tí totiž novinke vyčítajú množstvo falošných otvorov na karosérii, ale najmä príliš nemecký charakter interiéru. Jednoducho, Supra sa im zdá málo japonská. Za normálnych okolností by spojitosť s renomovanou značkou bola pre mainstreamového výrobcu výhodou, ale Supra je predsa len ikonou, na ktorú sú nadšenci extrémne citliví.
Toyota Supra GR - 2019
Toyota Supra GR - 2019
+38Toyota Supra GR - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #BMW #zvolávacia akcia #Toyota Supra #BMW Z4
Články podľa značiek