Škoda má problémy s kľúčovým motorom 1,5 TSI. Teraz už oficiálne

Škoda riešila nedostatky motora 1,5 TSI v "tichosti" už od marca 2018. Až teraz však ohlásila oficiálnu „zvolávačku“. Týkať by sa mala približne 17 000 vozidiel.

03.10.2019 19:00
debata (28)
Pri približne 17 000 vozidlách Škoda so... Foto: Škoda-Auto
Škoda - motor 1,5 TSI Pri približne 17 000 vozidlách Škoda so 4-valcom1,5 TSI môže dôjsť pri akcelerácii z miesta k „trhaniu“ alebo zhasnutiu motora. Vyžiada si to úpravu softvéru riadiacej jednotky motora.

Už dávnejšie sa majitelia modelov Škoda vybavených 4-valcom 1,5 TSI v kombinácii s manuálnou prevodovkou sťažovali na „trhanie“ motora a občasné „zhasínanie“ pri rozbehu. Škoda preto od marca 2018 v rámci pravidelných servisných prehliadok vozidiel uskutočňovala úpravu softvéru riadiacej jednotky motora. Informoval o tom český web svolavacky.cz. Tí, ktorí však so svojimi vozidlami navštevovali nezávislé servisy, sa o úpravách dozvedieť nemuseli, keďže automobilka majiteľov dotknutých áut neinformovala a ani ich listom nepozvala do servisu, píše web.

Teraz však Škoda v súvislosti s týmto problémom vyhlásila oficiálnu zvolávaciu akciu s označením "24 EV“, ktorá sa týka modelov Karoq, Superb a Kodiaq 1,5 TSI (110 kW), s manuálnou prevodovkou. Ide o vozidlá, ktoré zišli z liniek v máji a júni 2019. Pri starších exemplároch sa teda postup odstránenia problému nemení. Podľa nemeckého webu kfz-rueckruefe.de pri týchto autách hrozí kvôli 180 A alternátoru, prípadne kompresoru klimatizácie, že pri rozjazde sratia časť krútiaceho momentu. To môže viesť nielen k trhaniu motora, ale aj k jeho zhasnutiu.

„V závislosti od dopravnej situácie by mohlo dôjsť k riziku vzniku dopravnej nehody, pokiaľ by vozidlo nebolo schopné akcelerovať,“ vyjadril sa na túto tému hovorca automobilky. Zároveň dodal, že k podobnému scenáru dochádza len veľmi zriedkavo. Najmä v situácii, keď má motor okolo 800 otáčok za minútu, vysoký odber elektrickej energie na pohon príslušenstva a nízky stav nabitia batérie. Podľa kfz-rueckruefe.de zasiahol problém približne 17 000 vozidi­el Škoda.

Dotkne sa však aj 8 000 exemplárov vozidiel značky VW (Arteon, Passat, Tiguan, Touran) a 8 000 vozidiel Seat (Ateca, Tarraco). Reagovať bude musieť pravdepodobne aj Audi. To zatiaľ žiadnu akciu neohlásilo. Odhaduje sa, že z 34 000 kusov postihnutých áut značiek Škoda, VW a Seat jazdí asi 12 500 v Nemecku. Polovica z nich majú byť práve škodovky.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #zvolávacia akcia #Škoda-Auto #Superb #1.5 TSI #Karoq #Kodiaq
Články podľa značiek