Konečne. Ročná diaľničná známka bude platiť 365 dní!

Od februára budúceho roka dostanú vodiči k dispozícii novú diaľničnú známku. Bude ročná, ale jej platnosť nebude končiť 31. januára nasledujúceho roka.

08.10.2019 16:00
debata (6)
Nová ročná diaľničná známka bude platiť presne... Foto: Robert Hüttner
dialnicna-znamka-eznamka-nds-nestandard1 Nová ročná diaľničná známka bude platiť presne 365 dní od zakúpenia.

Bolo to nespravodlivé. Ak ste si ročnú diaľničnú známku nekúpili na začiatku roka, ročná vlastne nebola. Jej platnosť vypršala vždy 31. januára nasledujúceho roka, teda aj v prípade, že ste si ju zadovážili na jeseň alebo v zime. To sa však zmení. Od februára budúceho roka budú môcť vodiči využiť nový typ diaľničnej známky. K existujúcej ročnej, mesačnej a 10-dňovej známke pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude stanovená rovnako ako pri ročnej známke na 50 eur. Oznámili to v utorok na brífingu minister dopravy a výstavby (MDV) SR Árpád Érsek a poslankyňa Národnej rady SR Irén Sárközy (obaja Most-Híd).

Rezort dopravy sa podľa Érsekových slov stotožnil s poslaneckým návrhom Irén Sárközy a podnikne kroky, aby mohol byť tento typ diaľničnej známky zavedený do praxe. Dodatočná, 365-dňová diaľničná známka, je podľa ministra dopravy predovšetkým pre ľudí, korí si kúpia auto počas roka a chystajú sa intenzívne využívať diaľnice a rýchlostné cesty. Vodiči, ktorí sa rozhodnú využiť ročnú kalendárnu známku, budú mať aj naďalej možnosť využívať ju 13 mesiacov s jednoducho zapamätateľným dátumom, kedy si ju treba obnoviť.

Výhoda klasickej ročnej známky tak bude spočívať stále v tom, že ak si ju kúpite hneď v januári, alebo ešte v decembri, pred začiatkom nového roka, platná bude o mesiac dlhšie ako nová 365-dňová. Érsek pripomenul, že v roku 2019 si prvýkrát od spustenia elektronickej diaľničnej známky viac ako polovica vodičov kúpila diaľničnú známku elektronicky, a nie na čerpacích staniciach. To je podľa rezortu dopravy jeden zo základných predpokladov, aby ľudia korektne vyplnili svoje kontaktné údaje a mohli byť automaticky upozornení na blížiaci sa koniec jej platnosti.

Zdá sa teda , že motoristi pochopili výhodu elektronického nákup známky. Na webe eznamka.sk stačí kliknúť na ikonku „kúpiť“. Následne žiadateľa prevedie rozhranie celým procesom nákupu a príde na e-mail potvrdenie s daňovým dokladom. Využiť možno aj aplikáciu spoločnosti Skytool pre smartfóny s názvom „eznamka“, ktorá funguje na všetkých telefónoch s operačným systémom iOs a Android. Stiahnuť sa dá z AppStore alebo Google Play. Po zaplatení slúži aplikácia aj ako doklad o zaplatení. Takto bude možné zakúpiť aj novú 365-dňovú známku. Predaj na čerpacích staniciach ale ostáva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky
Články podľa značiek