Brexit a autá? Z Británie si už auto nedoveziete. Ak, tak len cez Česko

Kým je Veľká Británia v EÚ, je možné na Slovensko dovážať a prihlasovať autá s pravostranným riadením. V prípade brexitu bez dohody však hrozí množstvo problémov.

15.10.2019 19:00
debata
S prihlásením dovezeného auta s pravostranným... Foto: Audi
Audi A6 Avant - 2019 S prihlásením dovezeného auta s pravostranným riadením z Európskej únie naša legislatíva problém nemá. Po brexite sa však bude nahliadať na britské autá podobne ako tie z USA alebo Číny.

Tvrdý brexit môže spôsobiť problémy nielen Slovákom, ktorí plánujú naďalej ostať vo Veľkej Británii, ale aj tým, ktorí sa chcú vrátiť domov. Napríklad v súvislosti s dovozom a prihlásením auta, ktoré si vo Veľkej Británii kúpili, na Slovensko. „Každý deň sa nám ozývajú Slováci, ktorí riešia návrat,“ konštatuje Lucia Ondrejová z TÜV SÜD Slovakia, spoločnosti, ktorá má na starosti skúšky vozidiel. Pri dovoze áut s pravostranným riadením napríklad overuje, či plnia technické požiadavky podľa platnej legislatívy.

Samozrejme, Slováci, ktorí si v Británii kúpili auto, ho môžu predať. Problémom však je, že peniaze utŕžené z predaja, by im nevystačili na kúpu slušnej náhrady na Slovensku. Lepším riešením by bolo auto doviezť. Zvlášť ak samotné pravostranné riadenie nie je dôvodom na neúspešnú registráciu. Aj keď majú totiž britské autá volant na pravej strane, možno ich po splnení určitých technických požiadaviek prihlásiť na príslušnom okresnom úrade.

„Zvyčajne treba vymeniť iba predné svetlomety za svetlomety schválené na pravostrannú premávku a domontovať zadné svetlo do hmly na ľavú stranu vozidla. Ostatné veci ako spätné zrkadlá či rýchlomer bývajú v poriadku,“ vysvetľuje Ondrejová. Slovákom, ktorí si však nestihnú priviezť auto pred koncom októbra, sa môže situácia výrazne skomplikovať. „V prípade tvrdého brexitu nie je vylúčené, že sa na dovoz vozidiel z Veľkej Británie bude pozerať ako na dovoz áut z tretích krajín, napríklad z USA alebo Číny.“

V takom prípade, keď vozidlá neplnia technické požiadavky podľa slovenskej legislatívy, je prihlásenie veľmi problematické. Naše zákony totiž nepovoľujú schválenie týchto vozidiel z dôvodu, že sú vyrobené podľa tamojších noriem. Ilustrovať to môžeme na dovoze áut z USA. Záujemcovia musia podstupovať komplikovaný proces a dať si auto schváliť najprv v Česku, kde im bez problémov udeľujú výnimky. Až následne si môžu auto priviezť na Slovensko, už ako vozidlo z krajiny Európskej únie. Ondrejová nevylučuje, že vracajúci sa Slováci by takúto okľuku mohli využiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Veľká Británia #Brexit
Články podľa značiek