iSeeCars: Na týchto autách prerobia majitelia najviac. Elektrické sú na tom zle

Analýza americkej spoločnosti iSeeCars nie je dobrou vizitkou najmä pre elektromobily. Ukazuje totiž, že ekologické autá trpia vysokou stratou hodnoty. V negatívnom rebríčku ich prekonávajú len niektoré luxusné športové sedany a kupé.

08.11.2019 06:00
debata (3)
Na čele rebríčka áut, na ktorých prerobia ich... Foto: Maserati
Maserati Quattroporte Na čele rebríčka áut, na ktorých prerobia ich majitelia najviac, „kraľuje“ taliansky športový sedan Maserati Quattroporte. Po piatich rokoch klesne jeho cena o viac ako 72 %.

Na stratu hodnoty je dobré myslieť už pri výbere nového auta. Je totiž najväčšou finančnou stratou spojenou s vlastníctvom auta. Rozdiel medzi tým, za čo auto kúpite a za čo ho po rokoch predáte, je väčší ako všetky náklady vynaložené na palivo, servis či poistenie. Ukazuje to aj štatistika americkej spoločnosti iSeeCars, ktorá analyzovala 7,7 predajov 5-ročných ojazdených áut v USA. Rebríčky modelov s najväčšou a najmenšou stratou hodnoty síce zachytávajú reálie za Atlantikom, ale poučné môžu byť aj pre nás. Nájdeme tu totiž pár zástupcov bežne dostupných na európskom trhu. Výsledky tiež odhaľujú smutnú pravdu a jedenom z najväčších neduhov ekologických áut, o ktorom sa príliš nediskutuje. Ako v USA taka aj V Európe.

Autá s najväčšou stratou hodnoty po 5 rokoch

Poradie Model Priemerná strata hodnoty
1. Maserati Quattroporte 72,2 %
2. BMW radu 7 71,3 %
3. Nissan Leaf 71,0 %
4. BMW i3 70,9 %
5. BMW radu 5 69,2 %
6. Acura RLX 69,2 %
7. Ford Fusion Energi 69,9 %
8. BMW radu 6 69,0 %
9. Jaguar SJL 68,9 %
10. Chevrolet Volt 68,1 %
  Priemer za všetky autá 49,6 %
Ekologické autá na tom nie sú z hľadiska... Foto: Nissan
Nissan Leaf Ekologické autá na tom nie sú z hľadiska výhodnosti druhotného predaja práva najlepšie. Skôr naopak. Nissan Leaf je v rebríčku najstratovejších áut hneď na tretej priečke s amortizáciou 71 %!

Výsledky sú zostavené podľa percentuálnej amortizácie. Vyjadrujú teda percentuálny rozdiel medzi cenou nového auta a priemernou cenou toho istého modelu na trhu jazdených áut po piatich rokoch. Z toho vyplýva, že reálna finančná strata drahého auta s nižšou percentuálnou amortizáciou môže byť vyššia ako pri lacnejšom modeli s vyššou percentuálnou stratou. Ale o to teraz nejde. Ako to teda dopadlo? Kráľom straty hodnoty je v USA jednoznačne výkonný taliansky sedan Maserati Quattroporte. Za päť rokov užívania stratíte neuveriteľných 72,2 % kúpnej ceny. A hneď za ním nasleduje ďalšie známe európske auto – luxusná limuzína BMW radu 7 so 71,3 % stratou. Napokon BMW má v TOP 10 hneď štyri modely – okrem sedmičky aj BMW radu 5, radu 6, a najmä elektromobil BMW i3, ktorý je na štvrtom mieste.

Autá s najmenšou stratou hodnoty po 5 rokoch

Poradie Model Priemerná strata hodnoty
1. Jeep Wrangler Unlimited 30,0 %
2. Jeep Wrangler 31,5 %
3. Toyota Tacoma 32,0 %
4. Toyota Tundra 35,9 %
5. Toyota 4Runner 36,5 %
6. Porsche 911 37,2 %
7. Honda Ridgeline 38,1 %
8. Nissan GT-R 39,4 %
9. Nissan Frontier 39,5 %
10. Subaru Impreza WRX 40,0 %
  Priemer za všetky autá 49,6 %
Ak chcete prerobiť najmenej, kúpte si Jeep... Foto: Jeep
Jeep Wrangler - 2018 Ak chcete prerobiť najmenej, kúpte si Jeep Wrangler. Za päť rokov stratí na cene len 30 %.

Práve elektrický hatchback so stratou 70,9 % naznačuje, aká drahá je dnes ekologická mobilita. Elektromobily majú nielen odstrašujúce ceny, ale so znižujúcou sa kapacitou batérií padá ich cena prudko nadol. Takže majiteľ prepláca hneď na začiatku a potom stráca na druhotnom predaji. BMW i3 nie je pritom v rebríčku najstratovejších áut jediným elektromobilom. So stratou 71 % je na tom ešte horšie Nissan Leaf, ktorý sa umiestnil na tretej priečke. Nevyznamenal sa ani plug-in hybridný Ford Fusion (Mondeo) Energi (- 69,9 %) a na desiatej priečke plug-in hybridný Chevrolet Volt. Pri kúpe ekologických áut si tak treba zachovať chladnú hlavu. Škoda, že v rebríčku nefigurujú modely Tesly. To však znamená, že na rozdiel od elektrických konkurentov sa v strate hodnoty pohybujú kdesi v priemere.

A na ktorých autách prerobia Američania najmenej? Na čele áut s najnižšou stratou hodnoty za päť rokov nájdeme americkú terénnu ikonu Jeep Wrangler. Majitelia týchto áut si môžu pýtať pri druhotnom predaji stále približne 70 % z ceny, ktorú zaplatili pri ich kúpe. Strata je teda len 30 %. Oveľa viac neprerobia ani majitelia japonských terénnych modelov Toyota Tacoma, Toyota Tundra a Toyota 4Runner. Hneď za nimi nasleduje Porsche 911 so stratou len 37,2 %. Samozrejme, 37 % z Porsche za 120 000 eur nie je zanedbateľná suma, ale na iných športových modeloch prerobíte ešte viac. Do prvej desiatky cenových „držiakov“ sa ešte zmestili modely Honda Ridgeline, Nissan GT-R, Nissan Frontier a kultové Subaru Impreza WRX.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #strata hodnoty #iSeeCars
Články podľa značiek