Mazda má problém s ‘dieslom na benzín‘. Motory Skyactiv-X musia ísť do servisu

Mazda zvoláva väčšinu modelov Mazda 3 a Mazda CX-30, ktoré sú vybavené revolučným motorom Skyactiv-X. Problémom je dodávka paliva.

20.11.2019 16:00
debata (3)
Revolučný motor Skyactiv-X potrebuje nový... Foto: Mazda
Mazda - motor Skyactiv-X Revolučný motor Skyactiv-X potrebuje nový softvér. Pokročilému procesu riadenia spaľovania totiž ten súčasný poskytuje nesprávne údaje.

Mazda tento rok spustila predaj modelov so svojím revolučným benzínovým motorom Skyactiv-X, ktorý v určitých režimoch využíva princíp vznietenia, podobný naftovým motorom. Ako sa ale ukazuje, pokrokové technológie sa nezaobídu bez detských chorôb. A tie sa práve prejavili. Mazda totiž povoláva do servisov približne 6 000 áut, vybavených práve týmto motorom. Ide o modely Mazda 3 a Mazda CX-30, vyrobené do 3. septembra.

Ich pohonné jednotky môžu mať problém s dodávkou paliva. Stojí za tým chybný softvér, ktorý vypočítava nesprávne pomery vzduchu a benzínu. Dôsledkom môže byť nielen zníženie výkonu, ale aj úplné zlyhanie motora. Mazda vyrieši nedostatky prehratím softvéru. Celá operácia si vyžiada asi 30 minút času. Nejde teda o nič závažné. Ak by boli Mazdy 3 a CX-30 vybavené pripojením na internet, tak ako nový Golf, bolo by možné uskutočniť update aj na diaľku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #zvolávacia akcia #Mazda 3 #Mazda CX-30
Články podľa značiek