Dotácie na elektromobily? Fiasko už po pár minútach. Reparát sa blíži

Očakávaný projekt dotácií na podporu kúpy elektrických a plug-in hybridných áut, ktorý bol spustený v stredu 11. decembra, skončil po pár minútach totálnym fiaskom. Registračný systém skolaboval a ministerstvo hospodárstva ho neotvorilo ani nasledujúci. A nielen to, záujemcovia, ktorým sa zaregistrovať podarilo, si musia celý proces zopakovať. Všetky registrácie sú anulované.

14.12.2019 07:00
debata (21)
Stať sa šťastným majiteľom elektromobilu alebo... Foto: Ivan Majerský
Renault Zoe Stať sa šťastným majiteľom elektromobilu alebo dobíjateľného hybridu so štátnou dotáciou nebude ľahké. Niektoré elektrické autá sú vypredané a záujemcov o dotáciu je mnohonásobne viac ako eur určených na podporu nákupu ekologických áut.

Nie je to zďaleka prvý prípad, keď štátne dotácie dopadli problémovo. Ešte v roku 2009 boli podozrenia týkajúce sa transparentnosti pri rozdeľovaní licencií na slnečné elektrárne. Tie napokon zdvihli ceny elektriny na niekoľko rokov dopredu. Podozrenia boli aj pri dotáciách na kolektory, ktoré sa míňali hneď po zverejnení raketovou rýchlosťou a bežní ľudia sa sťažovali, že sa k lukratívnej podpore nevedeli dostať. Podobne to bolo tento týždeň s elektromobilmi, hoci bolo jasné, že záujem o dotácie na ekologické autá bude obrovský a prekoná pilotný projekt z rokov 2016 až 2018.

Z piatich miliónov eur určených na podporu predaja elektromobilov a plug-in hybridov, vyčerpali vtedy záujemcovia len štyri milióny. Predalo sa 831 áut, z toho 514 elektrických a 317 dobíjateľných. Odvtedy sa ale veľa zmenilo. Štát sa rozhodol prispieť žiadateľovi o elektromobil sumou 8 000 eur a záujemcovi o plug-in hybrid sumou 5 000 eur. Teda o 3 000, respektíve o 2 000 eur viac ako v minulosti. Podstatne sa tiež rozšírila ponuka elektromobilov a viaceré automobilky zaviedli akciové bonusy. Kúpa ekologického auta začala dávať konečne zmysel.

Záujem poháňali rekordne nízke ceny

Tak napríklad VW prispel zľavou 4 200 eur na nákup modelu e-Up!, Škoda sumou 3 600 eur na Citigo iV, Renault ponúkol bonus 4 000 eur na model Zoe a Hyundai podporil nákup Ioniqu Electric 1 500 eurami. Spolu so štátnou dotáciou to znamenalo, že elektromobily sa cenami dostali na najnižšiu úroveň v histórii. Modely VW a Škody dokonca pod hranicu 10 000 eur! Reakcia na seba nedala dlho čakať. Niektoré automobilky hlásili ešte pred spustením registračného systému 11. decembra, že elektromobily sú takpovediac „vypredané“. Mať objednaný elektromobil však ešte neznamená, že naň záujemca dostane automaticky dotáciu. Podmienkou je práve on-line registrácia a následné schválenie žiadosti o dotáciu.

A tu sa začal scenár, ktorý si pamätáme z minulosti, napríklad z dotácií na solárne panely. V stredu 11. decembra o 12.00 spustilo ministerstvo registračný systém na stránke www.chcemelektromobil.sk, ktorú prevádzkuje spoločnosť ui42. Po pár minútach sa dostavili prvé problémy. Stránka nezvládala nápor a záujemcovia nedokázali načítať registračný formulár. Už o 40 minút neskôr ministerstvo potvrdilo problémy a o 13.24 bola registrácia zastavená. Minister Žiga oznámil, že stačilo 30 minút na to, aby prijali žiadosti na podporu vo výške 1,2 milióna eur. Stránka zaznamenala asi 8 000 návštev, čo je osemnásobok počtu áut, na ktoré bude môcť ministerstvo vyčlenenou sumou päť miliónov eur prispieť.

Kto môže za kolaps?

Registrácia mala byť opäť spustená vo štvrtok 12. decembra, no namiesto toho prišla studená sprcha. Najmä pre tých, ktorým sa registrovať predsa len podarilo. Ministerstvo tesne pred druhým termínom oznámilo, že registrácie obnoví až v pondelok 16. decembra a že doterajšie registrácie budú anulované! „Pre technické zlyhanie dodávateľa IT systému prihlasovania sa registrácia žiadateľov o dotáciu na elektromobily zopakuje odznova,“ uviedol vo štvrtok tlačový odbor ministerstva hospodárstva, podľa ktorého vznik problému nemohli predvídať alebo ovplyvniť ani ministerstvo ako vyhlasovateľ, ani Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ako jej vykonávateľ.

Navyše sa ukázalo, že technické podmienky úvodnej registrácie nedávali rovnaké šance väčšine uchádzačov, pretože boli podporované len niektoré verzie internetových prehliadačov. Andrej Kajan, riaditeľ spoločnosti ui42, ktorá zabezpečuje prevádzku stránky www.chcemelektromobil.sk, v diskusii na portáli dsl.sk vysvetlil, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora. „Chyba sa stala pri presune webovej stránky na výkonnejší server pred spustením registrácie. Problém bol v nastavení takzvaných CORS hlavičiek, konkrétne Access-Control-Allow-Origin, bez ktorých moderné webové prehliadače takéto požiadavky nevykonajú. Z tohto dôvodu nebolo možné otvoriť a vyplniť registračný formulár,“ napísal a zároveň sa za vzniknutú situáciu ospravedlnil.

Pribudol ďalší milión, stačiť i tak nebude

Ministerstvo hospodárstva priznáva, že anulovanie registrácií nebolo jednoduchým rozhodnutím, ale bolo nevyhnutné v záujme toho, aby boli podmienky absolútne férové pre všetkých uchádzačov. Navyše sa rozhodlo upraviť podmienky na poskytnutie dotácie. Dobrou správou je, že na podporu nákupu elektrických áut vyčlenilo ďalší milión eur. Spolu je ich teda šesť. V tlačovej správe ministerstvo uvádza, že podporu by mohlo takto získať maximálne 750 vozidiel na čisto elektrický pohon, respektíve 1 200 plug-in hybridov.

Ďalšou zmenou je, že právnické osoby budú môcť získať podporu maximálne na tri vozidlá, čo zvýši šance pre viacerých uchádzačov. Ďalšiu máte teda v pondelok 16. decembra. Registračný „reparát“ bude spustený presne o 12.00. Z bez­pečnostných a technických dôvodov bude elektronická online registrácia možná iba v pracovných dňoch od 12.00 do 20.00. Na to sa ale nespoliehajte. Mali by ste byť opäť pekelne rýchli. Ministerstvo totiž upozorňuje, že pre úspešnú registráciu, určovanie poradia a vytvorenie požadovanej výšky dotácie bude rozhodujúci dátum a čas. Už teraz je preto isté, že požiadavky všetkých záujemcov uspokojené nebudú. A už vôbec nie tých, ktorí skúsia šťastie o deň či dva neskôr.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #elektromobily #dotácie na elektromobily
Články podľa značiek